Ekonomija

Novine u osiguranju u poljoprivredi

Nova procedura podrazumijeva da poljoprivredni proizvođač podnosi zahtjev Lovćen osiguranju koje izdaje ponudu i zaključuje sa istima ugovor o osiguranju u skladu sa svojim procedurama. Nakon toga, poljoprivredni proizvođač podnosi zahtjev za sufinansiranje premije osiguranja resoru na osnovu ponude za osiguranje ili zaključenog ugovora o osiguranju.

Ukoliko ispunjava propisane uslove za sufinansiranje dijela premije osiguranja, resorno ministarstvo izdaje potvrdu o sufinansiranju za osiguranje poljoprivredne proizvodnje, a zatim Lovćen osiguranje na osnovu dobijene potvrde, umanjuje obaveze za plaćanje premije za iznos naveden u pšotvrdi i za isti iznos premije zaduži ministarstvo. 

Iz ministarstva su naveli da poljoprivredno osiguranje svakako nije univerzalno rješenje za sve rizike i neodređenosti sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači i ne može biti zamjena za poštovanje standarda kvalitetnog upravljanja poljoprivrednom proizvodnjom.

“Svakakojedna od ključnih mjera u smanjivanju rizika sa kojima se poljoprivrednici suočavaju. Iz tih razloga, Ministarstvo još jednom apeluje na poljoprivrednike da iskoriste mogućnost podrške i osiguraju usjeve, stočni fond i poljoprivredne objekte”, poručili su iz resora. 

 

 

Send this to a friend