Ekonomija

Novska skupština usvojila 11 zaključaka o stečaju u Brodogradilištu

Po prijedlogu potpredsjednice opštine dr Tamare Vujović zaključeno je da opština iz svojih sredstva izdvoji jednokratnu pomoć od 10.000 eura radnicima Brodogradilišta, koju će oni raspodjeliti po prioritetima. Prihvaćena je i dopuna da se opština pobrine za prevoz radnicima dok ne rješe svoj status, prenosi Radio Jadran.

Klub odbornika DPS-a Herceg Novi predložio je četiri zaključka koji su skoro istovjetni sa zahtjevima pregovaračkog tima bijelskih stečajaca: da Vlada kao većinski vlasnik (preko fondova) preuzme obavezu da, prije realizacije stečajnog postupka, izvrši povezivanje radnog staža radnicima Brodogradilišta Bijela po obračunatim vrijednostima, te da nakon realizacije stečajnog postupka iz stečajne mase podmiri novonastale – neplanirane troškove u Budžetu Crne Gore, zatim da prije realizacije stečaja isplati zaostale zarade i ostale naknade (zimnicu i stanarine) zaposlenima u Brodogradilištu Bijela po obračunatim vrijednostima, uz preporuku da se najmanje jedna zaostala plata isplati “hitno”, te da nakon realizacije stečajnog postupka iz stečajne mase podmiri novonastale – neplanirane troškove u Budžetu Crne Gore.

Treći zaključak DPS-a je da Vlada u okviru budžetskih rezervi obezbjedi sredstva za isplatu otpremnina po važećem kolektivnom ugovoru zaposlenima u Brodogradilištu Bijela, ili ako to nije moguće predloženo je da se u okviru povjeriličkih potraživanja, iz ne male stečajne mase, obezbijedi sredstva za podmirenje otpremnina po važećem kolektivnom ugovoru (što znači 24 prosječne zarade i 500 eura po godini radnog staža).

I posljednji zaključak iz DPS-a, kojeg je saopštio Zoran Kovačević, a Skupština prihvatila sa nekoliko uzdržanih glasova, je da Vlada Crne Gore kao većinski vlasnik u najkraćem mogućem roku obezbijedi ubrzanje sprovođenja i okončanja stečajnog postupka u Brodogradilištu Bijela. Nakon toga da sprovede plan prestrukturiranja Brodogradilišta u skladu sa potrebama mještana Bijele i građana Herceg Novog, kroz uvođenje programa remonta i proizvodnje jahti i mega-jahti, programa kruzinga (u skladu sa nekadašnjom ponudom Rojal Karibiena) i turističko-trgovinske djelatnosti kao logističke podrške novim djelatnostima.

Po prijedlogu odbornika iz Demokratske Crne Gore Obrada Gojkovića jednoglasno je prihvaćeno da Vlada garantuje zaposlenima da će status koji su imali na dan uvođenja stečaja zadržati, kao i da radnicima koji žele da napuste Brodogradilište isplate otpremninu po kolektivnom ugovoru.

Usvojeni su i zaključci Kluba odbornika SNP-a, slični Gojkovićevim: da Vlada i stečajni upravnik obezbijede da svi preostali radnici budu stalno angažovani, da izmiri sve obaveze prema radnicima po kolektivnom ugovoru, a sredstva namire iz stečajne mase. Prihvaćen je jednoglasno i zaključak da se ispita odgovornost rukovodstva Brodogradilišta u posljednjih 20 godina.

Najzad, odbornik Novske liste Miloš Konjević predložio je da državna revizorska komisija ispita poslovanje JBB u posljednjih pet godina i rezultate objavi. Odbornici su podigli ruke i za taj posljednji, jedanaesti zaključak.

Svemu je prethodila na momente ošta i politički polarizovana rasprava oko krivaca koji su doveli do stečaja nekada najuspješnijeg Brodogradilištra na Mediteranu. Poziv iz opozicionih redova da se radnici Brodogradilišta i drugih Sindikata u Herceg Novom udruže u protestima “protiv loših privatizacija i prevara DPS-a”, protumačen je iz vladajuće koalicije kao miniranje sezone.

Na to su iz SNP-a kazali da uvođenjem dva stečaja na pragu sezone Vlada dovoljno pokazuje koliko joj je stalo do turizma u ovom gradu.

Predstavnici pregovarčkog tima i radnika Brodogradilišta Mladen Kriviokapić i Gligo Tomanović kazali su da neće dozvoliti da se uplete politika u priču o njihovom statusu.

“Mi hoćemo da radimo i ni jedan minus Brodogradilišta nijesu napravili radnci. Nama su se odbijali porez i doprinosi na plate. Gdje su otišla ta sredstva? Tri puta nam se se smanjivala plata. Nijesmo se nikada pobunili niti stali jedan sat”, kazao je Krivokapić i zamolio za jednokratnu pomoć i prevoz.

On je rekao da radnici nastavljaju protest do ispunjenja svih zahtjeva, koji podrazumjevaju pismene grancije Vlade. Ko bude vršio pritiske na njih javno će biti saopšteno, kazao je Krivokapić svjestan da ne mogu da postavljaju ultimatume.

Nakon Skupštine u podne se radnicima Brodogradilišta na kapiji kompsnije u stečaju obratio predsjednik skupštinskog Odbora za praćenje privatizacije Janko Vučinić.

Send this to a friend