Ekonomija

Novski borci NOR-a: Podržati projekat Orascoma

“Projekat Oraskoma treba podržati. Ovakav naš stav nije donijet ni lako niti ishitreno”, navode borci, a prenosi Radio Jadran,

Podsjećaju da su i oni do prije godinu predvodili inicijativu otpora i bili protiv dugoročnog zakupa ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula.

” No, to protivljenje nas je natjeralo da se zapistamo kakva je alternativa i kada će konačno naš pijetet prema tom jedinstvenom zdanju i njegovoj istoriji nadrasti korov i opštu nebrigu i prema ovako važnom istorijskom, kulturnom, arhitektonskom, narodnom i stradalničkom mjestu…Istorija ovog ostrva nema danas niti muzej niti kustosa, ni pristojan prilaz, čak ni tablu koja bi „pričala” šta je preživjela Lastavica i šta su preživjeli na Mamuli”, navode iz Organizacije boraca Herceg Novog.

Oni dodaju da su nakon razgovora sa predstvnicima Orascoma uvjereni da će sa posebnim pijetetom restaurirati tvrđavu i izgraditi muzej naše antifašističke istorije.

“Dobili smo garancije da će mjesto biti ostrvo i muzej biti otvoreni i dostupni svima 365 dana, da će biti reatauracijom vraćen prvobitni izgled tvrđavi i da će ona postati mjesto susreta, skupova, manifestacija, umjetničkih radionica”,navode borci uz podsjećanje da su bili avangarda 41. godine, predvodeći antifašistički pokret u Boki, da će biti i sada, kroz javnu podršku projektu obnove Mamule izgradnjom muzeja i hotela.

Send this to a friend