Ekonomija

O kreditima u švajcarskim francima: HAAG zainteresovana za postizanje dugoročnog rješenja

Kissing je agenciji MINA-business kazao da su klijenti uvijek imali mogućnost da konvertuju CHF u eure, ta ponuda je uvijek postojala, i u vrijeme kada je kurs EUR/CHF bio na nivou iznad 1,2.

„I sada je to moguće. Naravno, zainteresovan sam da postignemno dugoročno rješenje koje je u interesu i banke i klijenata. Postoje predlozi ‘na stolu’ i razgovori sa regulatorom i Vladom. Otvoreni smo za diskusiju, gdje predstavljamo naš stav“, rekao je Kissing komentarišući predlog koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, da se CHF konvertuju u eure, uz kamatnu stopu 8,2 odsto.

Kissing je za glavnog izvršnog direktora HAAG postavljen nedavno kada su globalno aktivni privatni investitor Advent International i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) okončali proces kupovine mreže Hypo Alpe Adria banaka u jugoistočnoj Evropi.

Kissing je kazao da su Advent i EBRD kupili Hypo Group jer je vide kao atraktivno tržište i kao dobar posao, a Advent je poznat po tome da kupuje i izgrađuje poslovne subjekte, a ne ulazi u neki finansijski inženjering kako bi kasnije prodavao. 

„Dakle, vidimo dobru šansu da izgradimo posao i da iskoristimo ovaj moment za pravi povratak Grupe na tržište i da snažan fokus stavimo na naše poslovanje sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima. To su osnovni razlozi zašto to radimo – izgradnja biznisa koji će biti profitabilan i dalji rad na tome, poslije nekoliko godina, kada će se definisati šta dalje, sa tada već novom, bolje izgrađenom grupacijom“, naveo je Kissing. 

Kao i za cijelu Grupu, kako je dodao, i u Crnoj Gori će se snažno orjentisati na poslovanje sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima, kao i na širenje poslovanja, investiranje u digitalne kanale (online prodaja prozvoda i usluga, aplikacija za proizvode online ili putem mobilnih aplikacija) i mogućnosti pružanja usluge klijentima putem raznih atraktivnih proizvoda. 

„Restriktivne mjere EU koje su otežavale biznis ranijih godina sada su ukinute i sa takvim težištem, uz potencijalne investicije vidimo mogućnosti za rast i to na način da rast bude iznad stopa rasta koje važe na tržištu“, rekao je Kissing.

Hypo će, kako je najavio, investirati na grupnom nivou, odnosno definisaće sinergiju i razvijati proizvode i projekte razvijajući region. 

„Ključno je investirati u efikasne i ubrzane procese i proširiti svoj doseg, recimo preko moblinih ponuda , čime na primjer omogućite klijentima ne samo da dobijaju bolju online uslugu, već da mogu i da online apliciraju na primjer, preko mobilnog telefona“, kazao je Kissing. 

Iz Hypo Alpe Adria banke ranije je najavljeno da će se u Crnoj Gori poslovanje obavljati po planu i da se planira realizacija više od 50 miliona eura kredita u ovoj godini. U godinama koje dolaze, kao i za cijelu Grupu, vremenom će doći do prilagođavanja postojeće kanale prodaje i poslovne mreže, što uključuje širenje mreže na atraktivnim lokalnim tržištima gdje je to finansijski preporučljivo.

U Hypo grupi, prema riječima Kissinga, znaju da prema trenutnom učešću u Crnoj Gori nijesu trenutno među prvih pet banaka.

„Ali mi smo sada snažno fokusirani prevashodno na tržište bivše Jugoslavije. Kada se drugi probude ujutro, oni misle prvo o svojoj zemlji, a na kraju možda misle i o Crnoj Gori, a kada se ja probudim, ja mislim o regionu i imam jasan cilj i fokus na ovaj region, a u njemu je, naravno i Crna Gora“, poručio je Kissing.

On je ocijenio da je u Crnoj Gori poslovna klima takva da već ima investicija.

„Čitao sam veliki poslovni članak u Frankfurter Allgemeine Zeitung-u o podvodnom kablu prema Italiji i mislim da je uvijek presudno da imate stabilan regulatorni i politički ambijent. Bitno je da se o investicijama donose odluke uz dozu sigurnosti, da se regulativa o porezima ne mijenju često. A na drugom mjestu, važno je da imate podršku efikasne administracije, jer, na primjer, kada aplicirate za dozvolu – da klijenti i kompanija imaju podršku od te administracije na brz i jasan način“, poručio je Kissing.

Prema njegovim riječima, isto važi i za pravosudni i pravni sistem, da sudovi rade brzo. 

Na pitanje šta misli o namjeri Centralne banke Crne Gore (CBCG) da ograniči kamatne stope, Kissing je odgovorio da to zavisi od nivoa kamatne stope koju postave. 

„Kada je ranije bila donesena privremena mjera ograničenja kamatnih stopa, nije na nas uticala, jer smo ionako imali niže kamate. Mi nijesmo u toj vrsti (cjenovnog) tržišta i prilično sam relaksiran, imajuću u vidu način na koji radimo u Crnoj Gori – osim, naravno, ako ne bude nekih nerazumnih zahtjeva, a to svakako ne očekujem“, rekao je Kissing. 

Trenutno je u Hypo Alpe Adria banci u Crnoj Gori kamatna stopa za keš kredit na nivou od 8,99 odsto što je sada najniži nivo na tržištu. Kada je bila prethodno ograničenje kamata od 14 odsto, banka je imala kamatnu stopu 12, pa i 11,5 odsto.

Prema riječima Kissinga, u Grupi razmišljaju i o promjenu imena grupacije.

„Svjesni smo brenda i nasljeđa koje imamo, trenutno razmatramo opcije šta da radimo sa brendom, sa imenom. Odluka će se donijeti do kraja godine, ili početkom naredne, ali to definitivno jeste na agendi“, saopštio je Kissing. 

Send this to a friend