Ekonomija

O projektima u Crnoj Gori piše i najtiražniji austrijski časopis Wirtschafts blatt

Iz društva Wireless Montenegro, nastalog u vidu privatno-javnog partnerstva u kom učestvuje i crnogorska Vlada, saopšteno je da su u tekstu “Radio plavog rotacionog svijetla: Skok brzinom svjetlosti za pripadnike hitnih službi“ objavljene informacije o projektu digitalizovane komunikacije u Crnoj Gori koji će koštati 12 miliona eura.

“To je skok brzinom svjetlosti za pripadnike hitnih službi”, kazao je direktor Eoss Industries Tomas Erkinger, te naglasio da je novi sistem sa Tetra tehnologijom Motorole bezbjedan jer se ne može prisluškivati. 

“On međusobno povezuje sve pripadnike hitnih službi, nudi bolju vezu i može se koristiti i u dolinama i u tunelima, što nije bez značaja za brdovitu Crnu Goru. Balkanska zemlja je već nekoliko godina kandidat za EU  i mora se prilagoditi uslovima sigurnosnih standarda Unije”, navodi se u saopštenju.

Projekat o kome je riječ je usred realizacije.

Nakon što je Crna Gora raspisala tender za projekat i posao dobila Eoss, 2011. godine osnovano je društvo Wireless Montenegro. 

“Eoss se ne stara samo o tehnologiji, tako što radi samo izgradnju infrastrukture i za upotrebu spremnu softver-platformu, nego i o finansiranju”, kazao je Erkinger.

Druga faza projekta obuhvata i implementaciju WiFi-a u crnogorskim gradovima.

“Ove godine startujemo sa implementacijom druge faze projekta“, kazao je Erkinger, te naglasio da je prva faza završena 2012 godine i da se na primorju i u glavnom gradu već komunicira digitalno. 

Prema riječima izvršnog direktora kompanije Wireless Montenegro Blaža Šabana, ovakvi tekstovi, u uglednim časopisima zemalja Evropske unije, dovoljno govore o značaju koje projekti, kakvi su ovi u oblasti komunikacija, znače kako za Evropsku Uniju tako i za zemlje u kojima se implementiraju. 

“To je svojevrsna međunarodna promocija uspješnosti projekata  privatno-javnog partnerstva, koje u Crnoj Gori realizuje crnogorska Vlada”, zaključio je Šaban. 

Send this to a friend