Ekonomija

Obustavljen sudski postupak protiv KAP-a u Londonu

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić kazao je da je naredbom Visokog suda pravde u Londonu obustavljen postupak pred međunarodnom LCIA arbitražom u Londonu.

Taj postupak je pokrenut po tužbi VTP banke protiv KAP-a u stečaju, radi nadoknade štete u iznosu od preko 28 miliona eura zbog prestanka Ugovora o kupoprodaji metala sa kompanijom Glenkor i Ugovora o finansijskom aranžmanu  iz  2010. godine.  

“Zahtjev VTB  Banke  da joj Visoki sud pravde odobri pravo na žalbu je odbijen”, saopštio je Perišić.

Prema njegovim riječima, odluka Visokog suda pravde u Londonu  imaće pozitivan uticaj  i na arbitražni postupak koji se vodi protiv KAP-a pred međunarodnom arbitražom u Beču.

“Veoma je značajno da jedan visoki strani sud, po prvi put, prizna stečajni postupak koji se vodi pred stečajnim sudom Crne Gore, i po Zakonu o stečaju Crne Gore“, rekao je Perišić.

Ovaj uspjeh je, ističe on, rezultat timskog rada stečajne uprave i pravnih zastupnika KAP-a advokata Veska M.Božovića iz Podgorice, Melanie Van Leeuwen iz Pariza i Markosa Drakosa sa Kipra. VTB Banku pred međunarodnom arbitražom u Londonu, i pred Visokim sudom pravde u Londonu zastupala je advokatska kancelarija King & Spalding International iz Londona koja zapošljava preko 1.000 advokata. 

Send this to a friend