Ekonomija

Od 1. februara 15 odsto jeftinije osiguranje od autoodgovornosti

“Daljom primjenom sistema bonusa i malusa, počev od februara 2017. se očekuje nastavak smanjenja premije osiguranja od autoodgovornosti, odobravanjem popusta u visini od 15 odsto od iznosa premije osnovnog premijskog razreda. To će važiti za sve osiguranike koji obnavljaju osiguranje i kojima je, u periodu 1. februara ove do 31. januara 2017. godine, odobren bonus u visini od 10 odsto iznosa ove premije, a po osnovu čijeg osiguranja u proteklom jednogodišnjem periodu nije prijavljena nijedna šteta”, objasnio je Vujović.

On podsjeća da je u narednoj godini, u skladu sa Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju, planirana liberalizacija crnogorskog tržišta obaveznog osiguranja od autoodgovornosti.

“Liberalizacija podrazumijeva prelazak sa jedinstvenog i za sve osiguravače obavezujućeg sistema tarifa premija osiguranja od autoodgovornosti na sistem u kojem uslove osiguranja i tarife premije samostalno utvrđuje svaki osiguravač pojedinačno. Agencija će provjeravati njihovu usklađenost sa zakonom, aktuarskim načelima i pravilima struke osiguranja”, kazao je Vujović našoj redakciji.

Crnogorski osiguravači trenutno primjenjuju jedinstveni i za sva društva obavezujući Sistem tarifa premija za obavezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima, kojim je od 1. februara prošle godine uspostavljen bonus-malus sistem. Ovim sistemom je izvršena diferencijacija osiguranika u zavisnosti od ostvarenih rizika u prethodnom periodu trajanja osiguranja.

“Sistem tarifa osiguranja od autoodgovornosti propisuje smanjenje premije od pet odsto godišnje (a najviše 30 odsto od premije osnovnog premijskog razreda) za osiguranike koji nijesu prijavili štetu u prethodnom jednogodišnjem periodu osiguranja. Sa druge strane, osiguranicima koji su u prethodnom periodu osiguranja od autoodgovornosti pričinili jednu ili više šteta, zaračunava se doplatak (malus) zavisno od broja prijavljenih šteta. Doplatak najviše može biti do trinaestog premijskog razreda u kojem se plaća premija u iznosu od 210 odsto premije osnovnog premijskog razreda”, objasnio je Vujović.

Send this to a friend