Ekonomija

Od 1. jula isplata obveznica konvertovane devizne štednje

“Vlasnici devizne štedne koji nijesu podigli prethodne rate, odnosno čije obveznice nijesu registrovane kod Centralne Depozitarne Agencije, treba da pođu u poslovnu jednicu CKB, kod koje su podnijeli zahtjev za isplatu devizne štednje, gdje će dobiti potvrdu o konverziji štednje u obveznice. Banka će prethodno usaglasiti stanje na deviznoj partiji i evidentirati u knjižici iznos devizne štednje konvertovan u obveznice”, navode iz Ministarstva.

Kako kažu, u potvrdi su obavezno navedeni lični podaci vlasnika devizne štednje, kao i godišnje rate koje dospijevaju svakog 1. jula do 2017. godine.

“Obveznice devizne štednje mogu se naplatiti svakog radnog dana od ponedeljka do petka, u vremenu od 8 do 16 časova”, ističu iz Ministarstva.

Vlasnicima obveznica konvertovanih deviznih sredstava, simbola DFB, JSB, DF16 i JK16, deveta rata, isplaćivaće se preko Prve banke Crne Gore AD i Crnogorske komercijalne banke AD, takođe od 1. jula ove godine.

Isplatu sredstava za deponente sa prebivalištem na teritoriji opština: Podgorica, Nikšić, Bar, Plužine, Šavnik, Berane i Kolašin vršiće Prva banka Crne Gore AD, a za deponente sa prebivalištem na teritoriji opština: Ulcinj, Budva, Herceg Novi, Tivat, Kotor, Cetinje, Žabljak, Bijelo Polje, Rožaje, Plav, Pljevlja, Mojkovac, Danilovgrad i Andrijevica Crnogorska komercijalna banka AD.

“Vlasnici deviznih depozita oročenih kod Dafiment banke AD Beograd i deviznih sredstava položenih kod Banke privatne privrede DD Podgorica položenih preko preduzeća Jugoskandik DD Beograd, treba da se obrate banci kod koje su podnijeli zahtjev za isplatu deviznih sredstava u zakonom predviđenom roku (od 4. aprila 2008. godine do 4. aprila 2009. godine, odnosno do 31. jula 2013. godine)”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Banka deponentu uručuje potvrdu i izvještaj o visini prava na isplatu deviznih sredstava koju je utvrdila Komisuja za utvrđivanje visine prava na isplatu deviznih sredstava Ministarstva finansija. 

U potvrdi, odnosno izvještaju naveden je broj pod kojim je Ministarstvo finansija izdalo potvrdu, ime i prezime deponenta, adresa, jedinstveni matični broj deponenta, broj ugovora, iznos neisplaćenih deviznih sredstava u orginalnoj valuti i visinu prava na isplatu deponenta iskazanu u eurima. Potvrda je potpisana i ovjerena pečatom ovlašćenog lica Ministarstva finansija.

“Konverziju deviznih sredstava u obveznice i njihovu isplatu vrše banke. Banke će deponentu deviznih sredstava, radi konverzije u obveznice, izdati potvrdu o konverziji deviznih sredstava u obveznice Crne Gore u koje se konvertuje njihov depozit. U potvrdi su navodeni lični podaci vlasnika deviznih sredstava, jedinstveni matični broj, adresa i drugi podaci potrebni za izdavanje potvrde”, ističu oni.

Vlasnicima obveznica konvertovane devizne štednje, simbola OB, trinesta rata, isplaćivaće se  u poslovnim bankama, odnosno Trezoru Centralne banke Crne Gore, od 1. jula 2016. godine.

“Devizne štediše, koji su se nakon 1.jula 2004. godine javili svojoj banci i time se registrovali kod Centralne Depozitarne Agencije AD Podgorica kao vlasnici obveznica po osnovu konvertovane devizne štednje, trinestu ratu mogu podići kod Centralne banke Crne Gore i Atlasmont banci AD Podgorica – Filijala Pljevlja, zavisno od svog mjesta prebivališta, na osnovu identifikacionog dokumenta”, kažu iz Ministarstva.

Kako ističu, vlasnici devizne štednje koji nijesu podigli prethodne rate, odnosno nijesu registrovani kod Centralne Depozitarne Agencije, treba da pođu kod banke kod koje su imali deviznu štednju. 

“Bivše štediše Montenegrobanke AD Podgorica i Jugobanke AD Podgorica, treba da se jave na šalter Centralne banke Crne Gore. Pravna lica koja su obveznice konvertovane devizne štednje stekli kupovinom na berzi, ratu OB16 mogu podići na šalteru Prve banke Crne Gore”,napominju oni. 

Send this to a friend