Ekonomija

Od EU Zapadnom Balkanu 600 miliona eura za razne projekte

On je na Samitu o Zapadnom Balkanu, koji je danas počeo u Beču, rekao da je na taj način pokazano da EU ne daje samo izjave, već i pare za konretne projekte.

Dogovoreni paket podrške predviđen je za deset različitih perioda koji će biti pokrenuti u narednom periodu, a među kojima je autoput Niš-Priština-Drač, kao i modernizacija železničke pruge između Beograda i Sarajeva, prenosi Tanjug.

Mitterlehner je saopštio da su potvrđena 24 projekata, koji će biti realizovani narednih godina u vrijednosti od oko 7,7 milijardi eura.

Prema njegovim riječima, time treba da bude postignut rast bruto domaćeg proizvoda BDP od jedan odsto godišnje u zemljama zapadnog Balkana.

Cilj je i da se u narednih 15 godina otvori 200 hiljada novih radnih mjesta.

Samit o Zapadnom Balkanu, koji se održava u okviru Berlinskog procesa koji je inicirala njemački kancelar Angela Merkel, održava se s ciljem da se ojača podrška evropskoj perspektivi, ekonomskom razvoju i boljoj infrastrukturnoj povezanosti unutar regiona, kao i regiona sa zemljama EU.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović će govoriti u okviru prve teme Ekonomska situacija i reformski procesi na Zapadnom Balkanu.

Na dnevnom redu biće i pitanja saobraćajne i energetske povezanosti, migracija i obrazovanja mladih u zemljama regiona.

Send this to a friend