Ekonomija

Od očaja do sjaja Svetog Stefana

Osim što je Crna Gora dobila renomirani hotelski lanac, rekonstrukcijom i izgradnjom objekta i pratećih sadržaja do nivoa turističkog kompleksa od pet zvjezdica sa jedinstvenom i specifičnom ponudom, dobili smo kompleks prepoznatljiv na globalnom nivou, a koji je na konceptualan, estetski i funkcionalan način u saglasju sa prirodnim ljep otama, odnosno karakteristikama same lokacije. To su, uostalom, i bili razlozi za privatizaciju ovog poznatog hotela.

Širi efekti privatizacije donijeli su ekonomske benefite za državu i lokalnu zajednicu, otvaranje novih radnih mjesta, promovisanje Crne Gore kao investicione i turističke destinacije dovođenjem svjetskog hotelskog brenda, a podignut je nivo kvaliteta bez prodaje, kroz zakup jer, nakon isteka zakupa, svi objekti sa investiranim sredstvima vraćaju se zakupodavcu Budvanskoj rivijeri.

Aman je po osnovnom ugovoru preuzeo obavezu ulaganja u rekonstrukciju i izgradnju dodatnih sadržaja viskog kvaliteta, kao i da plaća godišnju rentu od 1.600.000 eura za Sveti Stefan i Miločer, uz godišnju rentu za Kraljičinu plažu od 150.000 eura do završetka investicije po UP Chedi Kraljičina plaža. Tu je i obrtna renta, odnosno renta kad se završi objekat (za Kraljičinu plažu), koja ne može biti manja od 500.000 eura. Takođe, nakon potpisivanja ugovora Aman se obavezao da preuzme sve zaposlene radnike i da ih ne smije otpustiti u narednih pet godina.

 

Send this to a friend