Ekonomija

Od ponoći benzin skuplji pet, a eurodizel šest centi

U narednih petnaest dana litar eurosupera BMB 98 koštaće 1,20 eura, a BMB 95 1,16 eura.

„U ovom obračunskom periodu litar eurodizela poskupiće šest centi i litar će koštati 1,08 eura. Takođe, šest centi po litru biće skuplje i lož ulje. Tako će litar lož ulja za grijanje koštati 0,77 eura, a lož ulja u veleprodaji, 1,05 eura“, kazali su CdM-u iz Ministarsrtva ekonomije.

Podsjećamo da je CdM juče objavio da je ovo poskupljenje goriva očekivano.

Iz Ministarstva ekonomije ističu da kretanja vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi u zadnjih mjesec dana bilježe skok za oko 20 odsto, kao i da je u zemljama regiona u posljednje četiri sedmice zabilježen rast cijene nafte.

Nakon  perioda  stabilnosti,  a  potom  i  konstantnog  pada  cijena  naftnih  derivata,  koji  je  trajao od aprila prošle godine do početka ovog mjeseca, cijene goriva su počele da rastu, a dešavanja na svjetskoj berzi ukazuju na to da će se taj trend nastaviti. U zadnjih mjesec dana došlo je do porasta vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi za oko 20 odsto, pa je u skladu s tim prije dvije nedjelje bila prva korekcija maloprodajnih cijena u Crnoj Gori koja je bila usaglašena sa tadašnjim stanjem.

“Ne postoje sigurne projekcije koje bi mogle predvidjeti kretanje vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj  berzi, kao ni vrijednost valutnog odnosa eur/usd, tako da je neopravdano davati bilo kakve dugoročnije prognoze.  S obzirom na to da smo pred sam kraj ovog dvonedjeljnog obračunskog perioda, možemo reći da nas u sljedećem očekuje blagi rast cijena naftnih derivata, što je i dalje znatno niža cijena od one iz istog perioda prošle godine, kada je iznosila oko 1,40 eura po litru“, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva ekonomije.

Cijene goriva od 2012. do 2015.

Iz Ministarstva su podsjetili da je od avgusta 2014. do januara 2015. cijena eurosupera BMB 98 i BMB 95 pala je za 0,30 eura, pa je u posljednoj nedjelji januara i prvoj nedjelji februara iznosila 1,10 eura za BMB 98, odnosno 1,07 eura za BMB 95, dok je cijena eurodizela u pomenutom polugodišnjem periodu niža za 0,29 eura i iznosila je 0,98 eura.

“Prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena anftnih derivata, narednio obračun će se obaviti 9.marta, a eventualno izmjenjene vrijednosti naftnih derivata važće od 10. Marta”, naglasili sui z Ministarstva ekonomije.

Send this to a friend