Ekonomija

Od sjutra predaja dokumentacije za kupovinu 1000+ stanova

Građani dokumentaciju mogu predati u filijalama Crnogorske komercijalne banke CKB, Erste, Komercijalne banke Budva, Lovćen, NLB, Prve i Societe General banke Montenegro, koje će obaviti predkvalifikaciju i provjeru kreditne sposobnosti i ostalih uslova podnosilaca zahtjeva.

Vlada je u petak raspisala javni poziv za učešće građana u projektu rješavanja njihovih stambenih potreba po povoljnim uslovima, koji će biti otvoren do 21. aprila.

Prethodno su objavljeni pozivi za učešće banaka i građevinskih firmi u projektu Hiljadu plus, koji predstavlja nastavak istoimenog projekta iz 2010. godine. 

Cilj projekta je omogućavanje građanima da na jednostavan, pravičan i ekonomski isplativ način dođu do sopstvenog stana.

Projekat bi trebalo da pomogne u rješavanju stambenog pitanja za oko 500 domaćinstava, odnosno preko 1,5 hiljada građana sa srednjim i nižim primanjima, koji po tržišnim uslovima ne mogu riješiti stambenu potrebu.

Građanima će u okviru projekta biti ponuđeni stanovi u devet crnogorskih opština – Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Pljevljima, Plužinama, Mojkovcu, Bijelom Polju, Ulcinju i Herceg Novom, koje će graditi 16 građevinskih kompanija. 

Najveći broj stanova ponuđen je u Podgorici, 641, u Nikšiću 47, Bijelom Polju 25, Herceg Novom 16, Plužinama 11, Pljevljima osam i Ulcinju i Cetinju po dvije.

Projekat će omogućiti uštede odabranim građanima i porodičnim domaćinstvima obezbjeđivanjem niže kamatne stope na stambene kredite u odnosu na tržišnu. 

Visina kamatne stope na godišnjem nivou iznosi 3,99 odsto fiksno, za zaključene ugovore za kupovinu stanova po kupoprodajnoj cijeni do 1,09 hiljada eura po kvadratu neto korisne površine stambenog prostora, na period od 20 godina.

Projekat je vrijedan 20 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država sredstvima zajma kod Banke za razvoj Savjeta Evrope CEB, a 45 odsto iznosa pozvane komercijalne banke. 

Građani će sopstvenim učešćem obezbijediti pet odsto iznosa.

Send this to a friend