Ekonomija

Odbor odbio Damjanovićev prijedlog za rebalans budžeta

On je na sjednici Odbora kazao da je Prijedlog podnio imajući u vidu situaciju u Opštini Kolašin i neophodnost da se zaduži kako bi refinansirala svoje obaveze, kao i nakon što je definisano da Investiciono-razvojni fond IRF koji je trebalo da bude uključen u taj aranžman nije u mogućnosti da obezbijedi neophodna sredstva.

“To je objašnjeno time da se sredstva Egalizacionog fonda, po osnovu kojeg će Opština imati prihode u narednim godinama, ne mogu tretirati kao obezbjeđenje za finansijsku podršku“, kazao je Damjanović koji je i predsjednik Odbora, prenosi Mina-business-

On je naveo da je podnio Prijedlog izmjena Zakona o budžet u dijelu uvećanja prostora koji se tiče garancija, gdje je iznos od 101,6 miliona eura zamijenio sa iznosom od 108,6 miliona eura, ne povećavajući ni prihodnu ni rashodnu stranu budžeta.

“Tih sedam miliona povećanih garancija bi se koristile kao način da inicijativa Opštine za zaduženje ima prohodnost“, dodao je Damjanović.

Predsjednik Opštine Kolašin, Željka Vuksanović, rekla je da je glavni račun budžeta Opštine blokiran neprekidno punih pet godina.

“Poslovanju preko ovog računa vratili smo se u decembru prošle godine, kad je nakon lokalnih izbora u maju prošle godine konstituisana nova izvršna vlast u Kolašinu“, kazala je Vuksanović. 

Ona je navela da ne kontrolišu finansije i sa računa se namiruju svi oni koji su pet godina čekali na namirenje. 

“Predložili smo Ministarstvu finansija kako da se prevaziđe ova situacija i od njih smo imali podršku. Jean dio problema je riješen tako što su reprogramirane obaveze nastale povodom poreza i doprinosa koje nijesu plaćane na isplaćivane zarade. Drugi dio se odnosio na način kako riješiti blokadu računa i uspostaviti zakonito poslovanje“, podsjetila je Vuksanović. 

Ona je rekla da je predloženo da se dugovi koje Opština ima pokriju iz kreditnog zaduženja koje će biti na dugi rok, 15 godina i da se reorganizuje lokalna uprava i dovede Opština u stanje da može sebe da izdržava i bude servis građanima.

“Uradili smo sve neophodno što je bilo do nas, do kraja maja je postojala komunikacija sa njima, a od tada sve zamrznuto“, dodala je Vuksanović.

Poslanik Demokratskog fronta DF Nebojša Medojević, rekao je da će podržati predlog jer DF iskazuje opozicionu solidarnost i jer je prethodna vlast koju su sačinjavali Demokratska partija socijalista DPS i, kako je kazao, njihovi sateliti, napavila dugove i ostavila novoj vlasti koja nema odgovornost za to. 

“Imamo agoniju u jednom gradu zbog dugova za koje niko ne odgovara. Zakonom treba regulisati obavezu da Državna revizorska institucija DRI uradi reviziju dugova“, naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, mora se znati ko je i kako napravio te dugove, a ako to ne urade i ostali mogu da prave dugove i izvlače ličnu materijalnu korist sa računa i za angažmane prebace na teret svih građana.

“U Beranama se Opština zadužuje da vrati dugove prethodne vlasti, a bivši gradonačelnik bogatiji nekoliko miliona. Podnijeta je krivična prijava po kojoj niko ne postupa“, rekao je Medojević.

Poslanik DPS-a, Rešid Adrović mu je kazao da ne govori o ljudima koji nijesu tu.

“Ne treba ovdje iznositi proizvoljne podatke. Opština je 2006. godine od te iste vlasti naslijedila dugove veličine dva godišnja budžeta“, dodao je Adrović.

Medojević mu je odgovorio da on nije imenovao gradonačelnika. 

“Vama se to pričinilo. A sad ću pomenuti – na Vuku Golubovića sam mislio“, naveo je Medojević.

Poslanik DPS-a, Zoran Jelić, rekao je da se predlagač pozvao na član Ustava u kojem se kaže da pravo predlaganja zakona i dugih akata imaju Vlada i poslanik. 

“U Ustavu se kaže i da Vlada predlaže budžet i završni račun budžeta. Smatram da po toj analogiji Vlada može predložiti izmjene i dopune budžeta, a ne poslanik“, dodao je Jelić.

Što se tiče same Opštine Kolašin, kako je rekao, budžet Opštine za ovu godinu donijet je bez saglasnosti Ministarstva finansija. 

“Zašto? To je suprotno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odovornosti. Odluka o zaduženju Skupštine Opštine Kolašin donijeta bez saglasnosti Ministarstva finansija“, rekao je Jelić. 

On je naveo da se Opštine mogu zadužiti do deset odsto realizovanih tekućih prihoda, kao i da se Opština Kolašin može maksimalno zadužiti 140 hiljada eura. Sve van toga je, kako je dodao, suprotno tom zakonu.

Poslanik DF-a, Milutin Đukanović pitao je kako su se ostali gradovi, kao što su Nikšić, Budva, Podgorica i Bar zadužili, polazeći od onoga što je Jelić rekao da lokalna uprava ne može da se zaduži više od deset odsto u odnosu na prihode.

“DPS želi da pošalje najopasniju poruku – nemojte na lokalu glasati opoziciju jer ćemo sa državnog nivoa uraditi sve da ta vlast ne funkcioniše i ds ima problema. Tim stavom se obesmišljavaju izborni procesi“, smatra Đukanović.

Jelić mu je odgovorio da DPS ne šalje najopasnije poruke već demokratske. 

“Vi šaljete militantske poruke. Mi želimo da pomognemo opštinama, ali u skladu sa zakonom“, dodao je Jelić.

Poslanik Damir Šehović saopštio je da prvi put u Skupštini ne govori u ime Socijaldemokratske partije SDP, već u svojstvu nezavisnog poslanika koji će ubuduće zastupati politiku partije u nastajanju, koja zbog dnevne politike nikad neće dovoditi u pitanje nacionalni interes Crne Gore.

“Pozdravljam prijedlog Damjanovića jer može poslužiti cjelokupnom sistemu i što se može primijeniti na druge opštine. Kada se upoznamo sa kompletnom situacijom treba da razmišljamo o načinu kako da izađemo iz ove situacije“, rekao je Šehović. 

Prema njegovim riječima, tome treba postupiti sistemski, a ne politikanski.

“Nijesmo se upoznali sa stavom Ministarstva finansija. Niti jednu odluku neću donositi da bih zavrijedio pažnju naslova u novinskim stupcima već da bismo sprovodili odgovornu politku. Za to nam još informacija fali“, ocijenio je Šehović.

On je rekao da nemaju ni analizu šta se planira uraditi u narednom periodu, ni potrebne pretpostavke za podršku takvog rješenja.

“Bez dodatnih analiza nijesam spreman da podržim Prijedlog, jer ne želim da na sebe preuzmem odgovornost a da se ‘igram’ sa sedam miliona garancija, ne ulazeći da li je ova inicijativa opravdana ili nije i ne ulazeći u dobre namjere predlagača ni ljudi koji upravljaju i vode Opštinu“, rekao je Šehović.

Vuksanović je kazala da je po propisanoj proceduri Opština dostavila Nacrt budžeta Ministarstvu finansija i nije dobila nikakav odgovor do dana kad se održala Skupština, a ni nakon toga.

“Zakonom nije određeno ako ne dobije nikakav odgovor da ne može da usvoji budžet. Ko je dozvolio mimo zakona da se dođe u situaciju u koju smo došli? Ja nikad neću tražiti da se nešto radi mimo zakona“, kazala je Vuksanović.

Ona je rekla da joj je poznato da su i druge opštine zadužene, a Kolašin ogoljen jer su prestali da koriste nezakonite račune.

Damjanovićev Prijedlog je danas podržao Zakonodavni odbor, a o njemu će se raspravljati na plenumu.

Send this to a friend