Ekonomija

Odlilo se 75,2 miliona eura

Investicije su u odnosu na isti prošlogodišnji period zabilježile značajan rast, dok je ukupan odliv smanjen 17 odsto.

Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 19,8 miliona eura, dok se na povlačenje novca nerezidenata investiranog u Crnu Goru odnosilo 55,4 miliona eura.

Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih devet mjeseci iznosile su 526,4 miliona eura, što je 101,6 odsto više nego u uporednom periodu, navedeno je u novom Biltenu CBCG. 

“Povećanje neto priliva je većim dijelom rezultat značajnog rasta priliva po osnovu ulaganja u domaće kompanije i banke, kao i manjeg povlačenja stranih investicija u poređenju sa istim periodom prošle godine“, saopšteno je iz CBCG. 

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 410,7 miliona eura, što čini 68,3 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 108,9 miliona eura, a u preduzeća i banke 301,9 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 185,4 miliona eura ili 30,8 odsto ukupnog priliva. Povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosila su 5,5 miliona eura.

 

 

Send this to a friend