Ekonomija

Opština obećala pomoć Jadranskom brodogradilištu Bijela

Bivši radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela, koji protestuju zbog uvođenja stečaja ispred kapije firme, razgovarali su sa predsjednikom Opštine Nikolom Gojkovićem, potpredsjednicom Opštine Tamarom Vujović i sekretarom za finansije Radovanom Božovićem, prenosi Radio Jadran. 

Predstavnici lokalne samouprave najavili su sazivanje vanredne sjednice Skupštine u utorak, kao i angažovanje pravnika koji će se pozabaviti njihovim pravima i potraživanjima, kao i pružiti pomoć u pripremi sjutrašnjeg sastanka u Ministarstvu finansija.

Krivokapić je tom prilikom izjavio da će se radnici svakodnevno okupljati dok se njihovi zahtjevi ne ispune. On je objasnio da radnici samo žele da se čuje za njihov status nakon uvođenja stečaja, te da će se  i dalje boriti za svoja prava.

Krivokapić je podsjetio da su radnici obavili razgovor i sa stečajnim upravnikom Žarkom Ostojićem koji ih je upoznao sa njihovim pravima.

„Ispada da prava nemamo. Na Birou smo od srijede svi, a šta će biti dalje – ne znamo, dok se ne kompletira sva ta neophodna papirologija iz Brodogradilišta. Uglavnom, krucijalan nam je sastanak sjutra u Ministartsvu finansija“, zaključio je on.

Radnici će na sastanku u Ministarstvu finansija iznijeti zahtjeve odnosno povezivanje radnog staža za pet i po godina po ostvarenim zaradama, isplatu plate za pola marta, april, maj i jun, ne po stečajnim nego zarađenim uslovima, isplatu zaostale zimnice, stanarina, kao i sredstava iz stambenog fonda u koji je menadžment bio dužan da uplaćujuje dva odsto od bruto zarada godišnje, prenosi agencija Mina-business. 

Od ishoda tog sastanka zavisi hoće li radikalizovati proteste. U međuvremenu pozvali su i 5,5 hiljada manjinskih akcionara, koji raspolažu sa 37 odsto imovine, da im se pridruže.

Poreska uprava najviše potražuje od Brodogradilišta, oko šest miliona eura za neplaćene poreze i doprinose državi za tadašnjih 400 radnika i na njihov zahtjev je i uveden stečaj. Sporazumni raskid radnog odnosa i otpremnine dobilo je u ponedjeljak 126 radnika koji su se ranije prijavili za odlazak. Prošle i pretprošle godine sporazumni raskid je potpisalo još po toliko radnika i svi su isplaćeni. Ostalo je još 194 radnika koji su dobili rješenja o otkazu. Osim njih, tu je i 70 radnika koji imaju više od 30 godina radnog staža i po novom Zakonu o stečaju stiču pravo na penziju.

Send this to a friend