Ekonomija

Opština skida blokadu: Bolnica Meljine će dug izmiriti u 18 rata

 

Odbornici su jednoglasno donijeli odluku, uz konstataciju opozicije kako je njihova moralna obaveza da vode računa o funkcionisanju bolnice i o zaposlenima koji mjesecima rade bez plata.

Danijela Đurović (SNP) kazala je kako je odluka iznuđena.

“Izmirenje duga nije obaveza radnika, nego menadžmenta i do ovog izmirenja trebalo je da dođe mnogo ranije”, kazala je Đurović.

Ona je podsjetila da je novska skupština prošle godine zatražila od Vlade da raskine ugovor sa Atlas grupom i zapitala se šta je urađeno tim povodom. Đurović je apelovala na predlagača da pravno upodobi odluku, kako se ne bi ponovo otvorio prostor za neku novu blokadu.

Mirko Mustur (nezavisni odbornik) ocijenio je da bolnica mora ući u sistem javnog zdravstva. Saglasan je Mladen Ivanović (Izbor) koji je uputio zahtjev Vladi da hitno raskine ugovor sa Atlas grupom. Zaklina Babović (Nova srpska demokratija) smatra da je do potpisivanja ugovora o reprogramu duga moralo doći ranije, a ne nakon blokade računa. Ona je pitala zašto je opština prva morala da pokrene prinudnu naplatu.

Predsjednik Skupštine opštine Andrija Radman odgovorio je da je blokada računa Bolnice već postojala na iznos od 60.000 eura i to na zahtjev Poreske uprave.

Slobodan Radović (DPS) podsjetio je da je tokom nedavne posjete potpredsjednika Vlade Petra Ivanovića i ministra zdravlja Budimira Šegrta obećano da će bolnica biti redovno snabdijevana ljekovima i neophodnim medicinskim materijalom, a da Montefarm, kome bolnica takođe duguje novac, neće prinudno naplaćivati potraživanja. On je predložio da se u formi zaključka donese odluka da odluka stupi na snagu danom donošenja, a ne po objavljivanju u Službenom listu, zbog hitnosti postupka i stanja u kojem se nalazi bolnica i zaposleni.

Gordana Rajović (DPS) je apelovala na sve koji imaju potraživanja od bolnice da ne zahtijevaju prinudnu naplatu, već da se opredijele za reprogram duga kako bi na taj način pomogli njenom funkcionisanju. Odbornici su prošle sedmice usvojili prijedlog odluke o upotrebi sredstava stalne budžetske rezerve iz kojih bi se kao jednokratna pomoć u iznosu 25.000 izdvojila za pomoć zaposlenima u Opštoj bolnici ,,Meljine“.

Prilikom nedavne posjete Bolnici potpredsjednik Vlade Petar Ivanović i ministar zdravlja Budimr Šegrt kazali su da bolnica mora opstati i nastaviti da pruža zdravstvene usluge građanima Herceg Novog bez obzira ko će biti njen vlasnik.

Send this to a friend