Ekonomija

Opštine duguju oko 166,94 miliona eura

Prema Informaciji o stanju duga i neizmirenih obaveza lokalne samouprave na kraju prošle godine sa predlogom mjera, koju je danas razmatrala Vlada, od ukupnog konsolidovanog, ino dug lokalne samouprave iznosi oko 121,97 miliona eura, a domaći 44,97 miliona.

“Ukupne neizmirene obaveze lokalne samouprave 31. decembra prošle godine iznose 119,19 miliona eura, od čega se na obaveze za kapitalne izdatke odnosi 24,61 milion”, navedeno je u Informaciji.

U cilju refinansiranja duga i neizmirenih obaveza lokalne samouprave, u cilju, kako se dodaje, obezbjeđivanja povoljnijih kreditnih uslova, kolateral za otplatu biće sredstva Egalizacionog fonda, tako što će opština-korisnik egalizacije sa Ministarstvom finansija i kreditorom potpisati Ugovor o cesiji, kojim će se sredstva usmjeravati na otplatu refinansiranih dugova i obaveza.

Takođe, u cilju dobijanja povoljnijih kreditnih uslova za refinansiranje dugova, Investiciono-razvojni fond Crne Gore će obezbijediti sredstva ili garanciju, opštinama korisnicama Egalizacionog fonda.

 

Send this to a friend