Ekonomija

Osnivač “Doing Business“ projekta SB: Značaj uspjeh Crne Gore u transformaciji

Simeon Djankov je Rektor Nove ekonomske škole u Rusiji i gost na Peterson institutu za međunarodnu ekonomiju. Osim toga, Djankov radi kao gostujući predavač na Univerzitetu Harvard Kennedi School of Government. 

Simeon Djaknov je u okviru svog predavanja na UDG prisutnima predstavio svoju knjigu, “The Great Rebirth“ koja opisuje pobjedu kapitalizma nad komunizmom, i koja ujedno daje analizu ekonomske i političke transformacije nakon pada komunizma u Centralnoj i Istočnoj Evropi. 

Djankov je knjigu napisao sa kolegom Andersonom Aslundom i njihovo istraživanje prikazano u knjizi zaključuje da je ambiziozno rukovodstvo spremno da preuzme rizik, kao i da ekspeditivna deregulacija i privatizacija preduzeća bila instrument za stvaranje uspjeha u stabilnim i prosperitetnim tržišnim ekonomijama koje su se pojavile.

Član je Savjetodavnog vijeća u Svjetskoj banci i glavni je ekonomista za finansije i privatni sektor vice predsjedavanja Svjetske banke. 

Osnivač je Doing Business projekta Svjetske banke.

Autor je više od 70 članaka, među kojima je i Inside the Euro krize: Očevidac računa (2014) i glavni je autor izvještaja Svjetske razvojne banke za 2002 godinu. Doktorat iz oblasti ekonomije je odbranio 1997. godine na Univerzitetu u Mičigenu.

 

 

Send this to a friend