Ekonomija

Otkrivena 54 genotipa vinove loze i prvi Crnogorski genom vranca

Analiza je izvršena na 318 uzoraka, a takođe je sekvenciran i prvi Crnogorski genom vranca. Analiza je otkrila tajnu boje vranca pokazavši da vranac ima dva gena za boju i produkciju antocijana, za razliku od brojnih drugih sorti koji imaju samo gen za boju.

Kako je kazao ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, Ministarstvo poljoprivrede je 2013. godine potpisao sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede Španske pokrajine La Rioha kojim se fokus saradnje stavlja na vinovu lozu, maslinu, šparglu i artičoku.

“Dobijeni su rezultati koji daju veliku šansu za pozicioniranje Crne Gore kao kolijevke vinogradarstva na Balkanu i dalji razvoj ovog sektora na naučnim osnovama. Uvjeren sam da će rezultati privući pažnju velikog broja naučnika širom svijeta i nadam se da ćemo svi zajedno u Crnoj Gori znati da valorizujemo dobijene rezultate i više se orjentišemo na gajenje sorti vinove loze za koje imamo komparativne prednosti”, dodao je on. 

Prema riječima Hose Migela Zapatera, lidera istraživanja, genetski profil vinove loze iz Crne Gore pokazao je karakteristican profil tradicionalnih vinskih regiona, u kojima se vinova loza gajila vjekovima.

“To je u potpunosti isto kao u slučaju Bodroa i Burgundije u Francuskoj ili La Rioje u Španiji gde su vinske sorte genetski povezane. U Crnoj Gori baza vinogorja je kratošija sa svojim potomcima. Oko 33 odsto ispitanih vinskih sorti u Crnoj vodi poreklo od kratošije. Analiza je utvrdila pedigre vranca i pokazala da je otac vranca kratošija, a majka jedna nepoznata sorta koju treba dalje istražiti. Naročit kuriozitet je utvrđivanje genetike loze iz manastira Ostrog koja prema pisanim podacima datira iz 1672. godine, što je jedan od najstarijih pisanih podataka o vinovoj lozi u Crnoj Gori i na Balkanu”, pojasnio je on.

Zapatera je naveo da je naučna analiza potvrdila da je ova loza takođe nepoznata sorta koja je rezultat ukrštanja stare sorte rozaklija sa jednom nepoznatom sortom vinove loze zvanom kosoranka koja je pronađena u blizini manastira.

“Identičnu sortu i apsolutno genetsko poklapanje pronašli smo u vinogradu ministra Ivanovića kome smo zahvalni na razumijevanju značaja istorijskog nasleđa koji imate u Crnoj Gori. Nove sorte vinove loze koje smo naučno identifikovali imaju potencijal za vingradarstvo i vinarstvo kao nove autohtone sorte. One mogu da prošire dijapazon vina Crna Gore i predstave Crnu Goru kao atraktivnu vinsku destinaciju u Evropi i svijetu”, zaključio je on.

 

Send this to a friend