Ekonomija

Otpremnine za radnike Brodogradilišta od 13 hiljada eura

To znači da će već od ponedjeljka nastaviti remont brodova, pri čemu je prioritet italijanski South river, prenosi Radio Jadran.

Predstavnik Sindikata, Mladen Krivokapić precizirao je iznos otpremnina.

“Cifra koja je nama obećana se neće dirati, ni revidirati. Riječ je o iznosu od nešto više od 13 hiljada eura Dakle, prosjek je 13 hiljada eura po radniku, a ostatak se dijeli u zavisnosti od godina staža. Do ponedjeljka bi trebalo da dobijemo zaključak sa sjednice Vlade gdje nam se garantuje isplata tih otpremnina”, kazao je Krivokapić.

Otpremnine će biti isplaćene za 201 radnika i 65 drugih koji su stekli uslove za penziju.

Vlada Crne Gore je, razmatrajući usmenu informaciju ministra saobraćaja i pomorstva, Ivana Brajovića o situaciji u Jadranskom brodogradilištu Bijela, na sjednici u četvrtak donijela zaključak da sredstva od prodaje Brodogradilišta preusmjeri za sprovođenje socijalnog programa, ali tek nakon što potencijalnim potražiocima bude podmirena šteta nastala obustavom rada i nepotrebnim zadržavanjem brodova na remontu.

Takođe, bivši radnici su početkom mjeseca početi sa testiranjem opreme i alata, pogona radi nastavka remonta nakon što su sa stečajnim upravnikom postigli dogovor o isplati otpremnina po revidiranom socijalnom programu.

Ostojić je ponudio angažman za svih 200 radnika u trajanju od tri plus tri mjeseca i povezivanje radnog staža od uvođenja stečaja 30. juna i za ta dva mjeseca isplatu zagarantovanih plata od 193 eura. 

Prošle sedmice sa stečajnim upravnikom postignut je i dogovor o otpremninama za 65 radnika koji su ispunili uslove za penziju.

 

Send this to a friend