Ekonomija

Pajović: Već večeras da ponovimo raspravu o “švajcarcima”

Klub poslanika Demokratskog fronta DF zatražio je sa ostalim kolegama iz opozicije vanredno zasijedanje Skupštine kako bi se izglasale izmjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure. Pajović je brzo reagovao i najavio raspravu za večeras.

“Sa vrlo velikim stepenom izvjesnosti ću, koliko je večeras, probati da izađem u susret onima koji su tražili da imamo posebnu sjednicu kako bi raspravljali o problemu konverzije švajcarskih franaka u eure. Za to imamo poslaničku mogućnost. Gledaćemo koliko je večeras bez vanrednih sjednica i naknadnih dolazaka da dođemo do jednistvenog stava o zakonu, ne zarad političkih poena, nego rezultata koje zakon treba da proizvede u interesu građana”, kazao je Pajović u parlamentu.

On je pozvao stručnu službu Skupštine da obavijeste poslanike o ovoj namjeri.

Skupština sinoć nije usvojila u načelu predložene izmjene i dopune zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure, koji je podnio poslanik Demokratskog fronta DF, Nebojša Medojević, što je izazvalo negodovanje njega i njegovih partijskih kolega, koji su nakon toga napustili skupštinsku salu. Za usvajanje je bio potreban još jedan glas.

Zakon o konverziji kredita u CHF-u u eure donijet je u julu prošle godine, ali su se u međuvremenu pojavili problemi u njegovoj implementaciji. Zakon omogućava da se krediti sa klauzulom vezani za švajcarski frank vraćaju u eurima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto.

Te kredite je u Crnoj Gori 2007. i 2008. godine odobravala Hypo Alpe Adria banka HAAB, a klijentima su zbog promjene kursa franka i eura kreditne obaveze značajno uvećane.

 

 

 

Send this to a friend