Ekonomija

Paprena cijena za prevod polovnog auta

U Ministarstvu finansija kazali su Dnevnim novinama da je Zakon o porezu na promet upotrebljavanih putničkih i ostalih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica na snazi od 2003. godine.

“Stopa poreza na promet upotrebljavanih putničkih i ostalih motornih vozila je u primjeni od donošenja citiranog zakona i do sada nije se mijenjala. Primjena važeće stope do sada nije stvarala poteškoće poreskim obveznicima, što dokazuje i činjenica da se i pored povećanja prometa upotrebljavanih vozila poreska obaveza po osnovu navedenog prometa poštuje i redovno izmiruje. Takođe, od donošenja zakona do danas, ovom ministarstvu, od strane građana nije podnijeta nijedna inicijativa za smanjenje navedene poreske stope”, zvanično je saopšteno Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

Prilikom prevoda vozila na svoje ime u Crnoj Gori, vozač treba u nekom od auto-moto društva da sačini kupoprodajni ugovor. 

Nakon toga sa kupoprodajnim ugovorom se odlazi u Poresku upravu (PU) gdje se popunjava prijava. Sedmicu kasnije u Poreskoj upravi se preuzima rješenje o visini poreza koji treba da se plati (pet odsto od ukupne cijene vozila). Novac za porez se uplaćuje na žiro-račun Ministarstva finansija, a potom se ovjerava kupoprodajni ugovor. Sa ovjerenim ugovorom vozač odlazi do auto-moto društva koje predaje predmet na dalju proceduru. Najviše nedjelju dana kasnije vozač u Ministarstvu unutrašnjih poslova može da preuzme novu saobraćajnu dozvolu. 

Od država regiona ista situacija kada je u pitanju prevod vozila je jedino u Hrvatskoj gdje je stopa ovog poreza takođe pet odsto. U drugim državama situacija je potpuno drugačija. Bosna i Hercegovina je 2006. godine ukinula za svoje građane ovaj porez, a četiri godine nakon nje i Slovenija. U Srbiji ovaj porez je i dalje na snazi, ali je stopa niža i iznosi 2,5 odsto.

Send this to a friend