Ekonomija

Pavićević: Najave Vlade o zapošljavanju uvod u nove zloupotrebe moći i kupovinu glasova

“Premijer je malo računao i “izračunao” da će mu biti potrebni  novi glasovi za još jedan mandat. Tako će politička podobnost, odnosno partijske knjižice četvoročlane porodice bez posla biti ono što će obezbijediti jedno radno mjesto, a sa njim, računa premijer, i najmanje četiri nova glasa. Opstanak na vlasti aktuelnog režima njegova je nasušna potreba zbog očuvanja velike imovine i straha od krivične odgovornosti, zarad čega su spremni da građane dovedu na sami rub propasti”, navodi Pavićević.

Kako dodaje, grčki premijer Aleksis Cipras je, s druge strane, umjesto izgladnjivanja svojih građana izabrao teži put i pokazao da  dostojanstvo njegovog naroda nije na prodaju, tako da prosto možemo da pozavidimo grčkom narodu što ima takvog premijera.

“Pitamo se da li crnogorski građani konačno mogu smoći snage za jedno veliko “NE” ovakvom režimu i održati lekciju o tome kako se čuva lično dostojanstvo i ponos. Za kampanju će biti potreban i novac, pa je premijer izračunao da će ga obezbijediti opet iz džepova građana, putem naplate takse za gorivo od sedam centi po litru. Neće se libiti ni od uvođenja nekih novih taksi i mjera štednje koje će, naravno, biti namijenjene, kome drugom nego građanima, jer Vlada i premijer ne mogu da štede”, smatra Pavićević.

Tako će, navodi ona, iz već polupraznih džepova crnogorskih građana izvući i preostale eure za naplate svojih ekonomskih ,,grešaka” i ne pomislivši na njihov prag izdržljivosti.

“S druge strane, svjedoci smo skoro svakodnevnih štrajkova radnika koji na sve načine pokušavaju da ostvare svoja ugrožena prava i dobiju makar dio svojih zarada. U nastojanju da od predstavnika Vlade dobiju makar obećanje o pozitivnom ishodu, poručuju opoziciji da ih ne podržava. Time šalju poruku Đukanoviću o svojoj lojalnosti uprkos gotovo bezizlaznoj situaciji u kojoj se nalaze. Jasna je činjenica o uticaju grupacije na vlasti na sve aspekte života u Crnoj Gori i da nepripadanje toj grupaciji može predstavljati veliki problem”, tvrdi Pavićević.

Kako dodaje, ukoliko cjepkanje političkih partija i osnivanje novih, manjih, možemo nazvati političkim talasanjem, onda živimo u pravom političkom vrtlogu. 

“Kao i u svakom drugom vrtlogu ili previranju, na površinu ispliva obično ono što je bilo na dnu. Zbog svega toga, SNP opet opominje crnogorsku javnost,  pruža ruku ohrabrenja i najavljuje da će se boriti snagom svoje dosljednosti, vjernošću onim principima koji se nalaze u njenim temeljima, a prije svega to je princip pravednosti, i naravno, vodiće tešku borbu za bolji život građana – dostojan čovjeka”, zaključuje Pavićević.

Send this to a friend