Ekonomija

Pavlović: Tužilaštvo pokušava da suspenduje ustavne nadležnosti

„Tako se to zove – kada djelovi jedne grane vlasti, u ovom slučaju Tužilaštvo i Ministarstvo pravde, pokušavaju da protivzakonito suspenduje ustavne nadležnosti druge grane vlasti, u ovom slučaju poslanika odnosno Skupštine. Ovo što je učinio specijalni tužilac Katnić, udžbenički je primjer takvog protivustavnog nasilja“, rekao je Pavlović agenciji MINA-business.

On je dodao da još nije dobio odgovor Katnića na njegov 13. maja upućeni zahtjev za uvid u dokumentaciju o aferi Telekom, koja je prije šest mjeseci pristigla iz SAD-a, ali da je iz odgovora potpredsjednika Vlade Duška Markovića na poslaničko pitanje, posredno saznao da je Katnić odlučio da mu zabrani traženi uvid.

„Jedva čekam da dobijem Katnićev negativni odgovor na moj zahtjev, jer je taj papir materijalni dokaz o pokušaju ustavnog puča. Istovremeno, taj Katnićev odgovor je materijalni dokaz da je porodica Đukanović i formalno stavljena iznad zakona ove države“, rekao je Pavlović i dodao da misli da se “ratni upravnik Slanog preigrao i da će za ovo morati odgovarati jednog dana“.

Pavlović je naveo da kao član Antikorupcijskog odbora ima pravo uvida u sva tajna dokumenta, te da je, prema njegovim riječima, zato Katnić morao da osmisli novu kategoriju takozvanih „zabranjenih dokumenata“, što ne postoji zapisano u crnogorskim zakonima.

„On je u ‘zabranjena dokumenta’ ubacio sve što je obuhvaćeno takozvanim ‘tužilačkim izviđajem’ i u tu kategoriju je odmah svrstao ‘nezgodne’ dokaze američkog suda. Ovo Katnićevo postupanje jasno pokazuje da je on režimski kadar, ali to istovremeno govori i o njegovoj tragičnoj nekompetentnosti“, ocijenio je Pavlović.

On je podsjetio da je u vrijeme kad je vrhovni državni tužilac bila Ranka Čarapić, bez problema, i on i njegove kolege, dobio na uvid dokumentaciju koja je tada pristizala iz SAD-a, iako je i tada bio otvoren ‘tužilački izviđaj’ oko afere Telekom.

„A koliko znam, Krivični zakonik i Zakon o krivičnom postupku se u međuvremenu nijesu mijenjali u tom dijelu. Bilo bi korisno da Katnić, prije nego što nastavi da pravno tumara, uzme par časova krivičnog prava kod Čarapić“, poručio je Pavlović.

On je kazao da je uvjeren da stvarne razloge neznavenog i protivustavnog Katnićevog postupanja svi lako vide, a Marković ih je u sred Skupštine jezgrovito sažeo u retoričko pitanje „Zamislite šta bi se desilo kada bi ova dokumenta dali nekom poslaniku iz opozicije“.

„Tužno je da se baš niko, osim nas iz DF-a, nije oglasio nakon Katnićevog pučističkog tumaranja i nakon one javne Markovićeve podrške tom bezakonju. Ćute o tome svi, a posebno čvrsto ćuti veliki bard parlamentarizma Ranko Krivokapić i sa njim cjelokupna opozicija osim DF-a. Računaju – izbori su na vidiku, pa je mudro ‘sačuvati mostove’ prema šefu režima“, smatra Pavlović.

On je podsjetio da se dva puta sam obraćao Ambasadi SAD-a, i to iz dva razloga.

Predmetna dokumentacija je, kako je objasnio, njihovo vlasništvo koje je pozajmljeno državi Crnoj Gori putem međunarodne pravne pomoći, sa ciljem da se i u Crnoj Gori rasvijetli korupcija koju je konstatovao sud u Njujorku.
„Drugi razlog je taj što, po mojim saznanjima, predmetna dokumentacija predstavlja javni dokument na tlu SAD-a, jer je to država takozvanog ‘precedentnog prava’, čija je sudska praksa takva da upravo ti dokumenti po pravilu služe kao pravni osnov za izricanje novih presuda u sličnim postupcima“, naveo je Pavlović.

On je dodao da i dalje vjeruje da su dokumenta suda iz Njujorka došla u Cnu Goru kako bi pomogla demokratizaciju crnogorskog društva i podstakla borbu protiv korupcije na najvišem nivou.

„Ne želim da vjerujem da je ta dokumentacija stigla kako bi poslužila kao batina za disciplinovanje Mila Đukanovića u kontekstu našeg učlanjenja u NATO“, poručio je Pavlović.

Prema njegovim riječima, narativ „država pa demokratija“ dugo je bio medijska i politička kulisa iza koje se odigrala najveća pljačka države.

„To je bila istorijska fasada iza koje je nastala jedna mala privatna, korumpirana i kriminalizovana država u Evropi i na Mediteranu“, smatra Pavlović.

Taj potrošeni narativ „država pa demokratija“, kako je kazao, danas se pokušava zamijeniti jednim aktuelnijim narativom – prvo NATO pa demokratija.
„Moram primijetiti da su promoteri ovog novog „odlaganja“ demokratije isti oni koji su nas crnogorske suvereniste prevarili i onoga prvog puta, prije 15 godina. Isti režim i manje-više isti režimski sateliti, koji se i dalje predstavljaju kao opozicija i kao crnogorske patriote“, naveo je Pavlović.

Crna Gora je, kako je rekao, danas suočena sa ubrzanom erozijom nacionalnih resursa i onih minimalnih ostataka svoje državne suverenosti.

„Mi u DF-u smo odlučili da tu razornu spiralu prekinemo, i da ne dozvolimo još jedno ‘odlaganje’ demokratije. Zato idemo na proteste 27. septembra, zato tražimo prelaznu vladu i prve fer i slobodne izbore. Mi smo evropski građani i imamo pravo na evropsku količinu slobodu po evropskim standardima. Veliki je pritisak režima i režimskih satelita da spriječe proteste, ali im je džabe jer će protesti početi 27. septembra i biće masovni i snažni“, zaključio je Pavlović.

Istraga o privatizaciji Telekoma pokrenuta je krajem 2011. godine nakon što su američke vlasti saopštile da imaju dokaze o korupciji tokom privatizacije Telekoma. Vlasti SAD-a su utvrdile da je Magyar Telekom pri kupovini Telekoma podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura.

Send this to a friend