Ekonomija

Perić: Država mora pokazati brigu za svoje pomorce

„Tim prije je i obaveza države da iskoristiti sve mogućnosti kojima raspolaže kako bi oni bili zaštićeni na što je moguće adekvatniji način. Uz to, nužno je da oni budu suštinski integrisani u ukupan privredni, ali i socijalni sistem Crne Gore“, istakao je on.

Prema njegovim riječima potrebno je formirati međuresorsko tijelo koje bi činilo predstavnici šest ministarstava: Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva prosvjete. 

Ono bi se, kako predlaže Perić, bavilo analizom trenutne situacije, i na osnovu nje bi predložilo sveobuhvatan zakon ili set zakonskih i podzakonskih rješenja kojima bi država ostvarila zaštitu pomoraca prilikom ukrcaja na strane brodove, ali i time na koji način pomorce uključiti u penzioni fond u Crnoj Gori, kako država može da im olakša rad u različitim viznim režimama, i kako da se onemogući bespotrebno dodatno namatenje obaveza prilikom sticanja pomorskih zvanja, kao i kako da se realizuje kvalitetno uspostavljanje saradnje sa međunarodnim sindikatom transportnih radnika.

“Iznad i prije svega, u ovom procesu je nužno uspostaviti sveoubuhvatan dijalog sa pomorcima i referentnim strukovnim udruženjima kako bi se na kvalitetan način unaprijedio ambijent njihovog rada od čega korist mogu imati i pomorci i država”, zaključio je on.

Send this to a friend