Ekonomija

Perišić: Ivanović se bezuspješno skriva od samog sebe i paperjaste politike

Podsjećamo, u Ministarstvu poljoprivredu su juče kazali da mogućnost da u crnogorsku poljoprivredu uđe 50 miliona dolara iz Abu Dabi fonda za razvoj i to pod, do sada, najpovoljnijim uslovima za ovu oblast privrede, može biti štetna samo po političke aspiracije novopečenih opozicionih partija u Crnoj Gori.

“Na naše argumentovane tvrdnje da za kredti od 50 miliona eura iz Abu Dabija mogu jedino konkurisati arapski šeici i možda poneki crnogorski serdar, ministar Ivanović je otpočeo esej o lančanoj koristi kredita, po kojoj će najvišu korist imati upravo oni koji neće ni moći da apliciraju za njega“, rekao je funkcioner DNP-a Svetislav Perišić. 

On je pozvao Ivanovića da saopšti imena poljoprivrednih proizvodjača iz Crne Gore koji mogu aplicirati i dobiti kredit iz Abu Dabija. 

“A to što se ministar bacajući perje i maglu kroz podatke o programima IPARD – a skriva suštinu, a to je da nam je ukupna razmjena poljoprivrednih proizvoda u periodu januar – jun 2015. godine manja za 11, 1 milion eura ili 4,57 odsto, dok smo u istom periodu uvezli poljoprivrednih proizvoda u iznosu od 207,5 miliona eura, a izvezli 23,8 miliona eira. Nakon ovih frapirajućih podataka i ne čudi što se ministar svako malo posipa perjem, a što su neki u ministarstvu i propušili od muke, i to ni manje ni više nego cigarilose“, istakao je Perišić.

Prema njegovim riječima, ovi podaci o uvozu i izvozu najbolje ilustruju na kakve niske grane je spala crnogorska poljoprivreda, ali i da sa ovakvom poljoprivrednom politikom može pasti još niže. 

“Zato ministru, kad već nema namjeru da podnese ostavku, preporučujemo da se mane politikantstva u saopštavanju nerealnih ciljeva, ali i da se umjesto obračuna sa političkim partijama, najzad počne baviti svojim poslom“, dodao je Perišić.

On je upitao Ivanovića da li je on zainteresovan za Zakon o vinu, te da li,  kao što se pojavila informacija u medijima, posjeduje impozantan vinograd, u kojem je, opet po tvrdnjama nekih javnih poslenika, ministar usavršio novi metod – fugovanje loza. 

“Koliki prinos groždja je moguć primjenom ove nove metode možemo samo da naslućujemo, a da li je za fugovanje loza bilo potrebno i apliciranje za poljoprivredni kredit, takodje nam ostaje da naslućujemo do odredjenog trenutka kad će se sve u Crnoj Gori saznati. A kad su u pitanju programski principi DNP – a, ministru Ivanoviću savjetujemo da ih ne “rasteže” jer su oni ispravni, dosljedni i tačni kao švajcarski satovi, zato se i ne može pronaći u njima“, poručio je Perišić.

Send this to a friend