Ekonomija

Perović: Za penzije iz budžeta dotirano 74,46 miliona eura

“Kako je u istom periodu prethodne godine učešće opštih prihoda iz budžeta u ukupnim primicima iznosio 39,76 odsto, možemo zaključiti da je deficit Fonda PIO za prvih šest mjeseci ove godine manji za 1,83 odsto, što je rezultat rasta prihoda od doprinosa za PIO (4,80 odsto), kao i sporijeg rasta izdataka za prava iz oblasti PIO (1,47 odsto). Fond PIO je shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti budžetski korisnik, koji je uključen u sistem trezora i posluje na principima trezorskog poslovanja, što podrazumijeva da se sve finansijske transakcije odvijaju preko državnog trezora, odnosno preko glavnog državnog računa trezora. Fond se dominantno finansira iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali izvorni prihodi, dok se nedostajuća sredstva obezbjeđuju iz opštih prihoda budžeta”, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, izvorni prihodi Fonda PIO za prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su u iznosu od 121,84 miliona eura, ili 62,07 odsto ukupnih primitaka Fonda. Od ovog iznosa, prihodi od doprinosa za PIO iznose 121,42 miliona, što je 4,80 odsto više u odnosu isti period prethodne godine.

“Fond PIO je u 2015. po osnovu dividende prihodovao sredstva u iznosu od 43.599,00 eura. Navedeni iznos sredstava uplaćen je od strane društva Luka Kotor a.d. Kotor”, rekao je Perović.

On je saopštio da Fond PIO posjeduje akcije u 21 akcionarskih društava: Barska plovidba, Montekargo, Željeznički prevoz Crne Gore, 13. jul Plantaže, Montenegroturist Budva, Agrotransport Podgorica, HTP Berane, Crnagorakop Danilovgrad, Dekor Rožaje, HTP Ulcinjska rivijera, HG Budvanska rivijera, Institut za crnu metalurgiju Nikšić, Luka Kotor, Marina Bar, Mašinopromet-rezervni djelovi – Podgorica, Metalprodukt Podgorica, Montepranzo-Bokaprodukt Tivat, Održavanje željezničkih voznih sredstava, Papir” Podgorica, „Radoje Dakić” i Željeznička infrastruktura Crne Gore.

Najniža penzija 101, najveća 1.075 eura

Iznos najniže penzije propisan je Zakonom o PIO na način da najniža vrijednost ličnog koeficijenta može iznositi najmanje 0,5, te najniža penzija u Crnoj Gori za jun tekuće godine iznosi 101,60 eura.

“Međutim, Zakonom o izmjeni i dopunama Zakona o PIO propisano je vanredno usklađivanje najniže penzije od 1. jula 2016. godine za 20 odsto, što znači da će najniža penzija iznositi 121,92 eura. Sa druge strane, najviši iznos penzije, shodno navedenom zakonu, definisan je limitiranom vrijednosti ličnog koeficijenta osiguranika, koji ne može biti veći od četiri. Ovo znači da bi, na primjer, osiguranik koji ima limititiran koeficijent četiri i 40 godina penzijskog staža za jun primio penziju u iznosu od 1.075,44 eura. Međutim, sa vanrednim usklađivanjem od tri odsto koje se primjenjuje od 1. jula 2016. godine, ova penzija iznosi 1.107,70 eura. Zakonom o PIO nije ograničena dužina penzijskog staža koji utiče na visinu penzije, tako da se prilikom izračuna uzima i penzijski staž duži od 40 godina”, saopštio je Perović.

Kako je kazao, od početka primjene Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, odnosno od 1. januara tekuće godine, kojim je omogućeno da žena koja rodi troje ili više djece ima pravo na doživotnu mjesečnu naknadu, Fond PIO je na zahtjev korisnica penzija donio 4.766 rješenja kojima je obustavljena isplata penzija radi ostvarivanja tog prava.

Prema trenutnim zakonskim rješenjima za ostvarivanje prava na penziju u ovoj godini očekuje se rast od 1.800 penzionera.

Send this to a friend