Ekonomija

Piperi: Otvoren vodovod za sela Liša, Nikolići, Brajalovica i Brijeg

Vodovod koji su danas otvorili ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović  i direktor Vodovoda Filip Makrid riješiće problem vodosnabdijevanja za 15-tak sadašnjih domaćinstava, sa mogućnošću novih priključaka zainteresovanih mještana i doseljenika. 

Voda će, kako su ocjenili mještani, presudno važna za dalji razvoj poljoprivrede i povratak mladih u taj kraj.

Predsjednik MZ Stijena Piperi Mijo Nikolić objasnio je da su i mještani finansijski učestvovali u izgradnji kako bi se iskopao cjevovod, i pripremili prostor za gradnju dvije buster stanice za dizanje vode na više kote.  

“Nije to samo voda za 15 domaćinstava. Uskoro će ih biti više. Neki nijesu vjerovali da će projekat biti završen, pa u početku nisu učestvovali u finansiranju izgrdanje vodovoda. Već imamo najave zainteresovanih da kupe placeve na prostoru ovog sela, sa namjerom da grade kuće. Uvjetren sam da je kjedan od glavnih razloga vodovod”, izjavio je Nikolić. 

On je istakao slogu i organizovanost mještana na realizaciji zajedničkog projekta i posebno zahvalio direktoru Vodovoda i ministru Ivanoviću na ogromnoj podršci. 

“Ministar je bio uvijek bio od pomoći, i kada smo isrpli sva finansijska sredstva ministar je obezbijedio pomoć za nabavku dvije buster stanice. Danas imamo dosta vode, dobar pritisak i kvalitetnu vodu. Imamo nešto zbog čega smo bili ljubomorni na komšije koji su prije 20 godina nalivali vodom bašte”, kazao je Nikolić.

“Ovo je najznačajniji trenutak za ovaj kraj”, istakao je Dragoljub Nikolić, mještanin sela Nikolići, obrazlažući da normalnog života nema bez vode i puta i dodao da će biti podstrek za dalji rad u poljoprivredi, jer smo svakog ljeta doživljavali razočarenje, nakon što smo ulagali ogroman trud i rad. 

Prema njegovim riječima ovaj kraj je poznat po uzgoju smokava, šipka, a mlađe generacije su počele sa zasadima maslina. 

“Stvoreni su uslovi da se širi proizvodnja na još neke vrste. Imamo i registrovanih poljoprivrednih proizvođača. Ovo je jako važno za njih, ali ima dosta nas koji smo zaljubljenici u svoj kraj i svaki slobodan trenutak provodimo na svojim imanjima”, kaže Nikolić.

Upravo za Zorana Markovića iz sela Brijeg voda će značiti šansu da unaprijedi raznovrsnu poljoprivrednu proizvodnju na gazdinstvu. Poljoprivreda je osnovno zanimanje za njegovu petočlanu porodicu, a i djeca su zainteresovana da nastave sa tim poslom. 

“Teško je u bezvodnom kraju organizovati proizvodnju. Imam farmu tovnih pilića, tri krave, svinje, kokoške, povrće i voće u bašti. Za takvo gazdinstvo trebalo mi je da se snađem za 1.000 litara vode. To je bilo više neizdržljivo. Organizovali smo se i srećom naišli na razumije i podršku Vodovoda i Ministarstva poljoprivrede i na opšte zadovoljstvo posao priveli kraju. Ja sam od svih najradosniji, jer sad mogu da planiram, unaprijedim poljoprivrednu proizvodnju i obezbijedim porodici veći prihod”, kazao je Marković.

S velikim zadovoljstvom otvaranje vodovoda doživio je i ministar Ivanović, izdvajajući zaslugu samih mještana koji su učestvovali u projektu. 

“Ovo je rezultate timskog rada, ali ako moram da nekoga izdvojim onda ste to vi, jer ste dali ogroman doprinos učešćem u finansiranju projekta da bi se posao završio. To je najbolji primjer kako treba da radimo svi zajedno, u saradnji sa mjesnom zajednicom, Vodovodom, domaćinstvima i Ministarstvom postići ćemo više.  U ovom momentu se rade četiri vodovoda na području Pipera, do kraja godine završićemo sve. Za mene je važno da otvaramo dalje nove projekte, da sredimo put, obnovimo školu, a onda dalje korak po korak. Napravićemo više koraka ako budemo radili i dalje zajedno”, poručio je ministar Ivanović.

Ministar je sa mještanima razgovarao o mogućnostima da uz mjere i projekte podrške Ministarstva povećaju proizvodnju, ali i naprave preradu na porodičnim gazdinstvima, kako bi ostvarivali veće prihode. Posebno je izrazio zadovoljstvo što se uvjerio da je riječ o vrijednim ljudima koji i u bezvodnim uslovima nijesu dopustili da se imanja zapušte. Drago mu je bilo i zbog prisustva najmlađih, što je najbolji znak da budućnost za ovo područje postoji.

Send this to a friend