Ekonomija

Podgorica: Predstavljen nacrt nacionalnog plana za održivu upotrebu pesticida

Prezentacija Nacrta nacionalnog plana za održivu upotrebu sredstava za zaštitu bilja sa planom aktivnosti (2016- 2021) dio je aktivnosti koje će se realizovati do 6. juna u okviru javne rasprave o dokumentu. Kroz prezentacije zainteresovani subjekti i javnost upoznaće se sa planom i predviđenim aktivnostima za uspostavljanje održive upotrebe pesticide. Cilj je da se kroz diskusiju i aktivno učešće zainteresovanih strana unaprijedi ovaj strateški dokumenat, kako bi bio primjenjiv na teritoriji Crne Gore.

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković, na skupu u Podgorici naglasila je višestruki značaj donošenja nacionalnog plana za održivu upotrebu sredstava za zaštitu bilja.

“Implementacija plana unaprijediće zdravlje bilja, ljudi i životinja. Doprinijeće i očuvanju životne sredine. Smanjenje rizika i negativnog uticaja pesticida povezano je i sa promovisanjem integralnih i drugih nehemijskih mjera suzbijanja štetnih organizama. U tom pravcu smatramo da će jedna od najznačajnijih aktivnosti biti edukacija”, kazala je Daković.

Ona je dodala da plan uključuje i praćenje procesa usaglašavanja i primjene zakonodavstva EU u ovoj oblasti.

Prezentacija plana za upotrebu pesticida, održana u Podgorici, bila je prilika za proizvođače poljoprivrednih proizvoda biljnog porijekla, njihova udruženja, zatim uvoznike i vlasnike poljoprivrednih apoteka, predstavnike institucija i ostale zainteresovane da daju sugestije i komentare, prije usvajanja dokumenta koji će obuhvatiti sve aktivnosti i mjere u cilju održivog korišćenja sredstava za zaštitu bilja u narednom petogodišnjem periodu.

Uprava i Ministarstvo poljoprivrede nastaviće sa aktivnostima na informisanju i edukaciji subjekata koji koriste, prometuju ili kontrolišu upotrebu pesticida. Otvoren je poziv svim zainteresovanim da predloge, sugestije i komentare na Nacrt nacionalnog plana mogu dostavljati do 6. juna 2016.godine Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Direktorat za poljoprivredu, Rimski trg br. 46, 81000 Podgorica Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, na fax 020/621-008, kao i na e-mail: [email protected] 

Send this to a friend