Ekonomija

Podrška Crnoj Gori za realizaciju NATO projekata u oblasti poljoprivrede

Sagovornici su iskazali zadovoljstvo efektima niza aktivnosti ostvarenih kroz dosadašnju uspješnu saradnju dvije zemlje u oblasti poljoprivrede, zasnovanu na sporazumu koji su krajem prošle godine u Podgorici potpisali ministar Ivanović i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Marek Savicki.

“S ciljem pripreme crnogorskih proizvođača i administracije za prihvatanje politike EU u ovoj oblasti, u prethodnom periodu realizovano je više inicijativa koje su imale za cilj da se bogato iskustvo Poljske prenese na crnogorske poljoprivrednike i zaposlene u Ministarstvu poljoprivrede i rurlanog razvoja. Konkretno, realizovane su uzajamne posjete delegacija ministarstava poljoprivrede dvije zemlje, seminari i obuke, studijsko putovanje crnogorskih voćara u Poljsku i više susreta crnogorskih i poljskih privrednika, iz kojih su proizišli konkretni investicioni projekti”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. 

Ivanović iTatažinjska razgovarali su danas o proširenju saradnje, a prije svega o novim studijskim posjetama poljoprivrednika, saradnji univerziteta i istraživača, posjeti sajmu poljoprivredne mehanizacije i agroindustrije u Poljskoj, itd.

Dogovoreno je da Poljska pruži ekspertsku pomoć Ministartsvu poljoprivrede u oblasti politika ruralnog razvoja.

Razmijenjene su i poslednje informacije o već pokrenutoj inicijativi da se na području Opštine Nikšić započne sklapanje traktora i poljoprivredne mehanizacije firme URSUS za potrebe crnogorskih poljoprivrednika, ali i regionalnog tržišta.

Send this to a friend