Ekonomija

Političari da slijede one koji grade ekonomije država regiona

“Imamo razlike unutar samih država, kao i koncepcijske razlike oko pitanja pristupanja Evropskoj uniji”, kazao je predsjednik Atlas grupe, napominjući da su dvije zemlje članice NATO-a i EU, a da su ostale u procesima pridruženja. 

“Neke države nijesu prevazišle unutrašnje probleme i dijalog između poslovne i političke elite iz prošlosti, koje onemogućavaju da idemo dalje. Biznis i ekonomija mogu da pomognu političarima da lakše prevaziđu lokalne i regionalne razlike koje postoje na ovom prostoru”, rekao je za N1 televiziju Duško Knežević. 

Zemlje zapadnog Balkana stalno bježe od konteksta u kome se nalaze, ocijenila je državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović. Ona je navela konkurentnost kao problem zapadnog Balkana, ističući da još nijesu prepoznate šanse ili da se “one još ne vide kao jedinstven proizvod” 

“Svi se mučimo da što prije stgnemo do Brisela ali se ne trudimo da stignemo jedni do drugih”, kazala je Pejović na jednom od panela na Samitu. Ona smatra da su sve zemlje zapadnog Balkana izabrale pogrešan put. 

“Izabrali smo da nas EU integriše u svoje okvire, umjesto da se prvo sami integrišemo i da tu vrstu integracije kao kvalitet ponudimo EU. To bi bio lakši put, da nas EU ne upozorava na naše probleme i barijere koje sami poznajemo”, kazala je Pejović. 

Ona je govovoreći o saobraćaju, dostupnosti regiona, istakla da je dominantan trend dostupnosti u svijetu vezan za avio industriju. 

“A meni se čini da u regionalnom smislu tu imamo najviše problema jer se i na toj bazi još uvjek nijesmo integrisali i još uvjek lutamo”, rekla je Pejović i dodala da je to problem sa kojim se države regiona moraju suočiti i naći rješenje. 

“Tu moramo imati politički nivo kao podršku, odnosno podršku vlade u subvencioniranju takvog proizvoda, sa onim resursima koji nam trenutno stoje na raspolaganju”, smatra Pejović. 

Predsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović kaže da su tokom dva dana na Samitu učesnici pokušali da osnaže međusobnu komunikaciju i saradnju. 

“Najistaknutiji predstavnici i menadžeri Jugoistočne Evrope očekuju od političkih lidera da pomognu da se neki od predloga koji su iznijeti predhodnih dana na Samitu, a koji će doprinijeti da uslovi života i rada u našim državama budu bolji, pretoče u realnost“, kazala je Vuksanović za Atlas TV. 

Novinarka Večernjeg Lista Marina Šunjerga je poručila da je za razvoj regionalne ekonomije bitno podsticanje joint venčera i zajedničkih akvizicija među kompanijama koje posluju u regionu. 

“Često se događa da su u privatizacionim prosesima ili pri preuzimanju djelova ili cijelih kompanija, favorizovani ulagači sa trećeg tržišta naročito iz zapadne Evrope, bez obzira koliki je zaista kvalitet njihovih kompanija”, ocijenila je Šunjerga za Atlas TV.  

Ove godine na Samitu 100 je veće učešće imala i biznis delegacija sa Kosova. Predsjednik Ekskluziv grupe sa Kosova Gazmend Abraši kaže da je biznis ispred politike i da je politika počela da slijedi biznis. Dokaz za to što govori je, kako navodi, to što su se na skupu pojavili svi predsjednici država jugoistočne Evrope. 

“Mislim da smo sa ovog Samita poslali jasan signal političarima da bi oni trebalo da slijede nas koji gradimo i dižemo BDP-e naših država”, rekao je za Atlas TV Abraši. 

Samit 100, jedinstvena poslovna inicijativa, koji okuplja poslovne lidere Jugoistočne Evrope, održan je 27. i 28. maja u Sarajevu. Na Samitu 100 učestvovali su poslovni ljudi iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije i Kosova. Samit je okupio političke lidere jugoistočne i centralne Evrope, predsjednike zemalja jugoistočne Evrope, među kojima je bio i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Send this to a friend