Ekonomija

Poljoprivrednici informisani o pripremi dokumentacije za IPARD-like

“Cilj radionica bio je da se potencijalnim aplikantima pojasni priprema dokumentacije koja je potrebna za prijavljivanje na ovaj javni poziv, kako bi uspješno aplicirali i ugovorili podršku za investicije u unapređenje prerađivačkih kapaciteta”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na radionicama je prisustvovalo preko 60 subjekata u poslovanju hranom, uglavnom prerađivača mesa, mlijeka i grožđa.

 

“Učesnici radionica su u fazi prireme neophodne dokumentacije za apliciranje. Predstavnici Ministarstva detaljno su uputili prisutne šta je sve od dokumenata potrebno dostaviti uz zahtjev za odobravanje projekta”, navedeno je u saopštenju.

Najveći broj pitanja potencijalnih aplikanata odnosio se na izgradnju/rekonstrukciju/adaptaciju objekata, uslove vezane za pravo vlasništva nad zemljištem na kojoj se planiraju građevinski radovi, nabavku opreme i realizaciju investicije.

Proizvođače je interesovalo da li ponuđači moraju biti sa teritorije Crne Gore, šta su prihvatljivi troškovi, šta sve treba da sadrže planovi unapređenja standarda kao osnove za investiranje po ovom projektu.

“Detaljno su razmatrani potencijalni projekti svih prisutnih subjekata i sa visokim stepenom interakcije riješene su nejasnoće koje su imali zainteresovani proizvođači koji će u narednim danima doraditi svoje aplikacije za javni poziv”, stoji u saopštenju.

Kroz javni poziv za dodjelu bespovratne podrške za investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda IPARD-like 2 subjektima u poslovanju hranom biće na raspolaganju 5.29 milion eura. IPARD-like projekat finansira Evropska unija u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći IPA.

Projekat implementira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom.

Send this to a friend