Ekonomija

Ponuda stečajnog upravnika za 200 bijelskih stečajaca: Remont i minimalac za tri mjeseca

“Dobili smo ponudu na koju, takođe u pisanoj formi, treba da odgovorimo do sjutra ujutru, da li na to i pristajemo ili nastvljamo sa protestima”, kazao je za Radio Jadran, član pregovaračkog tima radnika, Mladen Krivokapić.

Stečajcima je obećano obračunavanje plate od 2. jula, s tim što kako je kazao Krivokapić, postoji mogućnost da pojedini radnici koji budu imali i više posla i za to dobiju neku nadoknadu.

On će ovu ponudu sjutra već u sedam časova iznijeti radnicima, nakon čega će odluka biti i saopštena stečajnom upravniku.

Na dokovima i vezu je šest brodova među kojima je jedna barža i škoski brod Jadran ,na kojem i nema previše posla, ali i kao i na ostalima ni na njemu se ne radi remont.

Tu je i brod Sabrina, koji je prošle godine u septembru kupio i platio Miodrag Davidović, vlasnik kompanije Neksan. Davidović je po principu slobodne pogodbe kupio Sabrinu za 380 hiljada eura, a po saznanjima Krivokapića za ovaj brod trenutno se plaća vezarina, jer i pored najava da će isploviti iz Brodogradilišta u februaru, to se nije dogodilo.

I dalje je najhitniji remont na dva italijanska broda i već je nekoliko puta saopšteno da će šteta za državu biti velika, jer biće naplate penala, zbog prekoračenja rokova, izgubljene dobiti i drugih nepredviđenih troškova koje su imali brodovlasnici zbog stečaja u JBB.

Na malom doku je italijanski „South river”, za kojeg je intervenisala i italijanska Ambasada, koja je uputila zvanični protest Vladi i menadžmentu Brodogradilišta. Upravo na njemu bi trebalo što prije početi radove. Tu su još i italijanska barža 92, zatim Prometheus i Moondance, putnički italijanski brod „Lucky star”.

Uprkos podršci koju su dobili u lokalnom parlamentu, resornim ministarstvima i skupštinskoj Komisiji za kontrolu privatizacije, radnici već 27 dana odbijaju da remontuju brodove dok ne dobiju pismene garancije da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

Ukoliko se na sjednici Vlade ove sedmice, koja bi prema nekim nezvaničnim najavama mogla biti posljednja pred kolektivni godišnji odmor, ne bude raspravljalo o njihovim zahtjevima, radnici najavlju radikalizovanje protesta.

Privredni sud je 30. juna na zahtjev Poreske uprave uveo stečaj u Brodogradilište zbog duga od skoro 6,5 miliona eura za poreze i doprinose. Radnici zahtjevaju pismene garancije da će im biti omogućeno povezivanje radnog staža, isplata tri i po zarade, druge zaostale naknade, otpremnine po kolektivnom ugovoru i sredstva iz stambenog fonda.

Send this to a friend