Ekonomija

Popović: Racionalizovati broj zaposlenih u administraciji

Popović kaže da je partijska knjižica osnovni preduslov da bi se došlo do posla. Rezultat toga je, ističe ona, visoko politizovana i glomazna administracija, neracionalno zapošljavanje u javnom sektoru, nesrazmjerno povećanje broja direktora, pomoćnika, savjetnika i radnika u stručnim službama i agencijama. 

“Ovakvo zapošljavanje je najizraženije prije održavanja izbora bez obzira na višak zaposlenih u javnom sektoru čime se kupuju glasovi i socijalni mir. Raspisivanje oglasa i konkursa za prijem u radni odnos sa unaprijed poznatim personalnim rješenjima je postala naša svakodnevica a istovremeno i obesmišljavanje postojanja Zavoda za zapošljavanje što dovodi sve eventualno zainteresovane kandidate za određeno radno mjesto u neravnopravan položaj”, rekla je Popović.

Prema njenim riječima, u sistemu izvršne vlasti ima stručnih ljudi, profesionalaca ali su oni sklonjeni u drugi plan “jer izvršna vlast vlada po sistemu da svi oni koji svojom stručnošću i znanjem mogu da ugroze aktuelne funkcionere moraju biti nevidljivi “mali mravi” koji će da rade, ćute i budu zadovoljni zbog toga”. 

Jasno je, tvrdi Popović, da je zbog neracionalnog zapošljavanja ugrožen ekonomski system Crne Gore. 

“Činjenica da od ukupno 180.000 zaposlenih u javnom sektoru radi 60.000 a za 120.000 zaposlenih u realnom sektoru poslodavci u većini ne plaćaju poreze i doprinose, a istovremeno se moraju obezbijediti novčana sredstva za isplatu 120.000 penzionera mi daje za pravo da ustvrdim da je stanje u ovoj ovoj oblasti dramatično”, napominje ona.

Popović poručuje da se raznim podsticajnim mjerama moraju stvarati uslovi za otvaranjem novih radnih mjesta u realnom sektoru. 

“Crna Gora ima sve preduslove za to. Potrebno je samo dozvoliti da stručnost, ,znanje i vještine a ne partijska knjižica budu preporuka za dobijanje posla jer u krajnjem, najveće bogatstvo svake države su njeni kadrovi”, zaključila je Popović.

Send this to a friend