Ekonomija

Popunjavaju flotu: Hrvati iznajmljuju crnogorski avion

“Radi se o zakupu jednog aviona na nekoliko dana. Taj ugovor je dobar jer kompanija upošljava višak resursa koji su slobodni van sezone, istovremeno pokrivajući fiksne i direktne operativne troškove i ostvaruje odgovarajuću dobit za vrijeme iznajmljivanja aviona”, saopšteno je iz Montenegro erlajnza.

U crnogorskoj nacionalnoj kompaniji nijesu htjeli da preciziraju koliko naplaćuju iznajmljivanje aviona. 

Kroacija erlajnz je hrvatskim medijima potvrdila da postoji interesovanje za crnogorske avione, naglašavajući da ova saradnja može da bude jača, jer ih interesuje iznajmljivanje aviona naročito tokom zime, kada je putnika manje. Razlog je što CA ima velike avione, a ,,embraeri“ imaju 100 sjedišta i stvaraju manje troškove.

Inače, hrvatski avio-prevoznik namjerava da sljedeće godine nabavi dva nova ,,embraera“ i poveća flotu na 14 aviona.

“Cijena najma jednog ,,embraera“ bi bila oko 200.000 dolara mjesečno. U CA ne namjeravaju stati na ta dva ,,embraera“, već namjeravaju u sljedeće četiri godine nabaviti od četiri do šest takvih aviona. A neki bi od njih imali i bazu izvan Hrvatske pa bi, na primjer, letjeli na liniji Frankfurt -Sarajevo” saopštili su predstavnici CA hrvatskim medijima .

Polovinom aprila delegacija CA je bila u posjeti MA u Podgorici, kad su dogovorili poslovnu saradnju. Komercijalni direktor MA Predrag Marković kazao je nedavno da poslovanje kompanije zimi predstavlja veliki izazov, jer turistička sezona u Crnoj Gori traje kratko, a kompanija svoj saobraćaj koncipira na godišnjem nivou. Kao nacionalni avio-prevoznik MA nije u prilici da stavi ključ u bravu u mjesecima van sezone i da saobraća samo u periodu visoke sezone, tako da se zimi stvaraju gubici. 

Ovaj vid saradnje sa hrvatskim avio-prevoznikom omogućiće MA da lakše prebrodi sve ove izazove.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krsticevic
Gost
Krsticevic

Ih kada njima ne treba avion
Ih kada njima ne treba avion u maju nego ga rentiraju okolo-naokolo onda se vidi nesposobnost menadzmenta da uposli flotu . Oni bi bili najreseniji da imaju 1 avion i 10 ak automobila da uz aviokompaniju imaju i Halo taxi udruzenje …Alo konobar , daj kafu i dvije kisele

Anonimni
Gost
Anonimni

Pa nije to prvi put da MAPa nije to prvi put da MA iznajmljuje avione. Citao sam nedje da su ona dva stara fokera F70 iznajmili u Afriku a jedan F 100 je bio iznajmljen nekom Aljbanezu. Za vraga potrefilo se da ja letim sa njime cim ga je vratio a bio je u takvom jadnom stanju da sam se… Više »

Nikola
Gost
Nikola

Molio bih ako ima nekiMolio bih ako ima neki novinar normalan da priupita strucnog gospodina Markovica sta znaci izjava ‘ poslovanje predstavlja izazov’ tj. mogao bi se i neki lingvista ukljuciti u komentar, da li je realno da komercijalni direktor jedne aviokompanije u 21 vijeku u Evropi daje izjavu ove forme.. Nazalost tuzna crnogorska realnost preslikana na jednom detalju koji… Više »

Banjo Zivkovic
Gost
Banjo Zivkovic

IH, doslo je i mojih 5 minutaIH, doslo je i mojih 5 minuta. Ovi moroni oko mene nemaju pojma sto je AMCI, kako ce i imati kad su poceli da se bave aviacijom prosle godine. Izdacu toispod svake cijene, samo da meni kapne koji bonus. Sve jedno je ovo sve poslo u materinu. Mozda cak i posadama platim dnevnice, naravno… Više »

POP Smrdic
Gost
POP Smrdic

Valjda ce ostati meni nesto
Valjda ce ostati meni nesto za neku kozmetiku. Vec je postalo vruce.

petar.montajero1
Gost
petar.montajero1

prebrodjavanje izazova, jadna
prebrodjavanje izazova, jadna majko,bice veseo ako se jos pocmu baviti brodarstvom. kako se god okrene i obrne ove izjave su vise nego ljigave.

Send this to a friend