Ekonomija

Poreski dug preko 777 miliona eura: Ove kompanije duguju više od milion

“U ovom iznosu duga sadržana je i kamata za neblagovremeno plaćanje u iznosu od 146.582.871 eura”, navodi se u informaciji koju je večeras usvojila Vlada.

U navedenom iznosu duga postoji evidentiran dug koji faktički ne postoji, ili onaj koji u ovom trenutku nije naplativ.  

Evidentirani dug koji faktički ne postoji odnosi se na državne organe. Radi se o dugu koji po osnovu poreza i doprinosa na plate koji su nekada prijavili Poreskoj upravi pojedini državni organi i u momentu prijavljivanja nije plaćen. Kasnije, je obaveza za plaćanje poreza i doprinosa prešla na drugi državni organ, koji je obavezu izmirio, ali nije bio dužan da je prijavljuje Poreskoj upravi.

“Na ovaj način se došlo do toga da određeni državni organi imaju trenutno evidentiran dug od 106.001.805 eura, a na drugoj strani približno je evidentiran isti iznos pretpate kod drugih organa. Ovdje se radi o dugu, koji faktički ne postoji, već treba računovodstveno usaglasiti i izvršiti kompenziranje iskazanih dugova i pretplata”, ističe se u informaciji.  

Samo 64 obveznika duguju oko 128 miliona eura.

Ovo su kompanije koje duguju preko milion eura.

 

Dug jedinica lokalne samouprave je iskazan u visokom iznosu, ali je reprogramiran na dugi period, te se, očekuju u Vladi, u ovoj godini ne može očekivati značajnija naplata.

Objektivno se nameće pitanje zašto se dozvolio rast duga u protekle četiri i više godina i zašto dug na adekvatan način nije obezbjeđivan i zašto se nijesu preduzimale efikasnije mjere naplate.

“Sve ovo ozbiljno dovodi u pitanje efikasnost rada poreske administracije ili selektivan pristupan u radu poreske administracije”, ističe se u dokumentu.   

Send this to a friend