Ekonomija

Portal e-CBCG počinje sa radom

Preduslov za korišćenje novih elektronskih servisa Centralne banke Crne Gore jesu posjedovanje kvalifikovanih digitalnih sertifikata i registracija na portal eCBCG, a na taj način pristup portalu se vrši uz nedvosmislenu autentifikaciju i identifikaciju korisnika.

Tokom prošle godine, na isti način Centralna banka je realizovala i projekat elektronske aukcije državnih zapisa putem Aukcijske platforme Centralne banke.

“Prednosti ovakvog načina korišćenja usluga Centralne banke su višestruke. Svi sadašnji i potencijalni klijenti Centralne banke, bez obzira gdje se nalaze, mogu doći do neophodnih informacija i podataka na efikasan, bezbjedan i racionalan način”, objašnjava se u saopštenju.

Korišćenjem portala eCBCG izvršnim povjeriocima će biti dostupni podaci o redosljedu njihovog potraživanja u evidenciji prioriteta, a izvršnim dužnicima podaci o neizmirenim obavezama po izvršnim povjeriocima, o broju dana blokade računa kao i pregledi izvršenih, djelimično izvršenih i neizvršenih naloga.

“Javnim izvršiteljima će biti dostupni i podaci o brojevima transakcionih računa fizičkih lica kao izvršnih dužnika”, dodaje se u saopštenju.

Pristup podacima iz sistema prinudne naplate neće se naplaćivati do kraja tekuće godine, dok će se pristup podacima iz Centralnog registra tarifirati shodno Odluci o utvrđivanju tarife po kojoj se obračunavaju naknade za vršenje usluga koje obavlja Centralna banka Crne Gore.

“Korisničko uputstvo će biti objavljeno na internet stranici Centralne banke Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend