Ekonomija

Poslovni lideri Jugoistočne Evrope na Samitu100 u Portorožu

Na forumu će učestvovati predsjednici zemalja Jugoistočne Evrope-­‐Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije a domaćin je slovenački predsjednik Borut Pahor. 

Iz Crne Gore, Forumu će prisustvovati pored predsjednika Vujanovića, predsjednik Atlas grupe Duško Knežević koji je i član Borda Samita100 . U crnogorskoj delegaciji će biti i ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović, gradonačelnik Slavoljub Stijepović i predsjednik CTU Žarko Radulović.

Očekuje se da će Samit, kao i prethodnih godina, okupiti oko 150 najistaknutijih poslovnih lidera jugoistočne Europe. Na radnim stolovima, razgovaraće o preprekama i mogućnostima saradnje u regionu.

Predsjednik  Upravnog odbora Iztok Seljak najavljujući Summit100 rekao je da je pravo vrijeme za rad na konkretnim projektima, posebno na uspostavljanju saobraćajne mreže. 

Dodao je i da će se razgovarati o tome kako region može iskoristiti 300 milijardi eura vrijedan razvojni projekat kojeg je predstavila Evropska komisija, ali i o alternativnim načinima financiranja regionalnih projekata.

Poseban značaj biće posvećen ulozi pametnih gradova u region koji mogu postati pokretači održivog rasta. Gradonačelnici glavnih gradova regije prepoznali su ovaj događaj kao dobru platform za saradnju, tako da će potpisati deklaraciju o razumijevanju kojom će se obvezati narješenja pametni gradova i razmjenu iskustva i znanja.

Samit100 je prvi i jedinstveni skup ovakve vrste u regionu a zamišljen je kao snažna kohezijska sila buduće ekonomske saradnje, te kao doprinos naporima političkih lidera kako bi unaprijedili Ekonomski razvoj regiona.

Prvi Samit100 organizovan je 2011. godine u Srbiji , a u maju 2013. dodine Samit100 biznis lidera Jugoistočne Evrope pod motom Dogovor za novo doba održan je u Bečićima u organizaciji Atlas fondacija i Srpske asocijacije menadžera, u saradnji sa Hrvatskom udrugom poslodavaca i Združenjem Managera Slovenije, a pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore. Domaćin trećeg Samita100 bila je Hrvatska. Skup u Cavtatu je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Josipovića.

 “Samit100 biznis lidera” inicijativa je koju su 2011. godine pokrenuli Srpska asocijacija menadžera, Hrvatska udruga poslodavaca i Združenje managerjev Slovenije, a ubrzo joj je podršku pružila i Atlas Fondacija iz Crne Gore.

 

Send this to a friend