Ekonomija

Potpisan Akcionarski ugovor sa italijanskom kompanijom A2A

Novi Akcionarski ugovor, koji će biti na snazi do 31. decembra u ime A2a potpisao je Oreste Bramanti.

Nakon što ga je usvojila Vlada, novi Akcionarski ugovor je u julu dobio podršku i crnogorskog parlamenta.

Iz Ministarstva ekonomije tvrde da su akcionarskim ugovorom u EPCG u potpunosti zaštićeni svi interesi Crne Gore, prije svega kroz projekat izgradnje Drugog bloka Termoelektrane Pljevlja.

“Ustanovljeno je pravo preče kupovine koje podrazumijeva da je A2A u obavezi da obavijesti Vladu o eventualnoj namjeri da proda akcije, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima, a Država će, ako joj kupac ne odgovara, iskoristiti pravo preče kupovine. Pravo preče kupovine ostaje na snazi i kada istekne ugovor”, dodaju iz resora. 

Prema njihovim riječima, A2A se odriče arbitraže, dok će EPCG i Država imati pravo na zahtjev za naknadu štete u slučaju krivičnih procesa i odgovornosti koje nastaju iz njih.

“U slučaju nastanka okolnosti koje utiču na realizaciju novog Ugovora ili isteka Ugovora, vrijednost izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u EPCG je 250 miliona eura u 7 godišnjih rata. Nakon aktiviranja put opcije, A2A je u obavezi da ne blokira odluke koje predlaže Država, a prevashodno odluke u vezi sa Blokom II. Najzad, A2A dobija pravo na upravljanje, odnosno predlaže menadžere, a njihovo imenovanje je moguće tek ako personalna rješenja dogovori sa Vladom”, ističu iz ministarstva. 

 

Send this to a friend