Ekonomija

Potrošačka korpa u januaru iznosila 795,10 eura

Upoređujući podatke sa iz decembra 2014. godine, to znači da je ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u januaru zabilježila zabilježila pad od 0,8 odsto. 

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za hranu i bezalkoholna pića u januaru ove godine, u odnosu na decembar prošle godine, zabilježila je rast od 1,1 odsto.

“Vrijednost minimalne potrošačke korpe za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na decembar 2014. godine zabilježila je pad od 0,9 odsto, dok je vrijednost imputirane rente u odnosu na decembar 2014. godine ostala nepromijenjena”, istakli su iz MONSTAT-a. 

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u januaru 2015. godine, u odnosu na januar 2014. godine, povećana je za 0,6 odsto.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je suma izdataka za hranu i ostalih tekućih izdataka koja uključuje kupljene proizvode, sopstvenu proizvodnju i poklone za prosječno domaćinstvo koje čine četiri člana od kojih je dvoje odraslih i dvoje djece. 

Prilikom određivanja minimalnih izdataka za hranu i bezalkoholna pića, neophodna količina minimalnog kalorijskog unosa određena je u iznosu od 2.211 kilokalorija na dan po stanovniku, na osnovu najbolje prakse nutricionista. 

Vrijednost minimalne potrošačke korpe čine: izdaci za minimum potrebne hrane i bezalkoholnih pića (koja obuhvata 130 prehrambenih artikala); izdaci za minimalno potrebne neprehrambene proizvode i usluge i vrijednost imputirane rente. 

Za izračunavanje vrijednosti korpe za hranu i bezalkoholna pića od 130 proizvoda koristi se prosječna cijena u tekućem mjesecu, pomnožena sa mjesečnom količinom u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. 

Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga i imputirane rente koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI). 

Imputirana renta je procijenjena vrijednost zakupnine za domaćinstvo koje stanuje u vlastitom stanu.

Send this to a friend