Ekonomija

Pozitivna protiv bilo koje promjene vlasništva u AD „Luka Kotor“

“Mi smatramo da je Luka Kotor, kao najveća putnička luka u Crnoj Gori koja je proglašena za luku od nacionalnog interesa, jedan od rijetkih zdravih privrednih subjekata u opštini Kotor i da je njeno poslovanje od strateškog interesa za Grad sa direktnim i indirektnim finansijskim efektima. Smatramo da Grad kao i građani treba da osjete benefite od poslovanja ovog privrednog subjekta a na račun „terora“ koji trpe u turističkoj sezoni. Ne možemo da prihvatimo činjenicu da je opština Kotor kao većinski vlasnik u 2012. godini od dividendi dobila manje nego jedan sportski kolektiv”, objašnjava predsjednica Opštinskog odbora Pozitivne Crne Gore Kotor, Biljana Ćetković.

Sa tim ciljem, na sjednici SO Kotor, odbornik Pozitivne je iznio zaključak od marta 2015. godine, da „opština Kotor kao većinski vlasnik inicira raspisivanje međunarodnog tendera za Outsource menadžement za upravljanje Lukom Kotor“ a koji glasanjem nije usvojen od strane odbornika SO Kotor.

“Outsource menadžement pristup podrazumijeva uvođenje ekspertskog menadžementa uz reviziju kompletnog dosadašnjeg poslovanja uz postavljanje eksplicitnih finansijskih i poslovnih parametara u smislu razvoja servisa Luke Kotor u mjeri samog Grada, uz konstataciju da je tu mjeru dosta teško odrediti. Smatramo da je krajnje vrijeme da Kotor definiše svoje razvojne ciljeve i vizije u kojima „Luka Kotor“ ima značajno mjesto uslijed ekspanzije kruzing turizma na svjetskom nivou. Imajući u vidu činjenicu da živimo u jednom od najljepših zaliva na svijetu i da su turisti nas pronašli a ne mi njih, te da smo predmet njihovog interesovanja kao „izuzetna univerzalna vrijednost“, odnosno da su turisti tu zbog Grada a ne zbog luke”, objašnjava Ćetković.

Kako dodaje, zaključak koji je najavljen kao Zaključak OO SDP-a je dostavljen odbornicima u 8 sati ujutro na dan održavanja nastavka sjednice SO, za razliku od ostalog materijala koji se dostavlja 10 dana prije održavanja sjednice. 

“Dakle krajnje neozbiljno. Originalan Zaključak je imao pet tačaka i tokom same sjednice je napravljena pauza u kojoj su podnosioci SDP, LP i HGI izbacili prvu tačku koja se odnosila na usvajanje Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju AD „Luka Kotor“ za 2014. godinu, jer je glasanje po ovoj tački prethodilo glasanju o zaključcima. Smatramo da je podneseni Zaključak SO Kotor od strane OO SDP-a, stranke koja na državnom nivou držala pod kontrolom sve mehanizme kako rada tako i dodjele koncesije za Luku Kotor, dakle Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Lučka Uprava, Lučka kapetanija i Morsko dobro, de facto interstranački dokumenat koji kao takav ne treba da bude predmet interesovanja Pozitivne Crne Gore, a samim tim ni SO Kotor”, porućuje Ćetković.

Kako zaključuje, OO Pozitivne Kotor je protiv prodaje bilo kojeg dijela akcijskog kapitala čiji je vlasnik opština u AD „Luka Kotor“ i uradiće sve što je u njihovoj moći da se Luci dodijeli koncesija, i po tom pitanju su otvoreni za saradnju sa svim ostalim političkim subjektima.

 

Send this to a friend