Ekonomija

Predat zahtjev za gradnju mosta na Moračici

Drugi je tunel Vjetrenik, za čiju gradnju je Ministarstvo zatražilo dozvolu početkom nedjelje. Kada stigne dozvola to praktično znači početak glavnih radova. 

“Sa zadovoljstvom mogu reći da su projekti za dva najkompleksnija objekta na trasi dobili pozitivnu reviziju od strane Državne institucije za reviziju tehničke dokumentacije i da su podnijeti zahtjevi za dobijanje građevinske dozvole za ova dva objekta”, rekao je Brajović.

Najvidljiviji pomaci u pripremi terena za glavne radove su u mjestu gdje će biti izgrađen most na Moračici. U blizini kampa postavljaju se temelji za stubove mosta koji će biti visoki oko 180 metara.

“Kada se ima u vidu da su u proteklom periodu obavljeni obimni i ozbiljni pripremni radovi na terenu, da je spremna građevinska operativa, dopremljena potrebna oprema i mehanizacija, angažovani podizvođači očekujemo da slike sa terena demantuju neke tendenciozne pokušaje da se stvori loša atmosfera oko najvažnijeg i najzahtjevnijeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori danas”, istakao je Brajović.

Ovo su prva dva objekta koja će se graditi na trasi, čija je najniža nadmorska visina 63, a najviša 1100 metara. 

Na gradilištu su u toku pripremni radovi za početak izgradnje mosta Moračica i bušenje tunela Vjeternik.

Izrada projektne dokumentacije počela je prije skoro godinu.

Stručni tim kineske kompanije CRBC je insistirao da se prvo urade projekti dva najveća i najteža objekta na trasi tunela Vjeternik i mosta Moračica, računajući da njih prvo treba početi graditi, jer će izvođenje radova najduže trajati.

Send this to a friend