Ekonomija

Predat zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za tunel Jabučki krš

Mistarstvo održivog razvoja i turizma je početkom maja izdalo Ministarstvu saobraćaja građevinsku dozvolu za gradnju mosta Moračica i tunela Vjetrenik.

Most Moračica, kontrolni projekat auto-puta, dugačak je 960 metara, a najviši stub je visok 158 metara. Lokacija mosta je između tunela Mrke i Klopot, preskače se dolina rijeke i prelazi na suprotno brdo. Tunel Vjetrenik biće dug tri kilometra.

Ova dva impozantna objekta definitivno će biti primjer moderne saobraćajne infrastrukture u regionu, a i šire. Dovoljno je pomenuti podatak da za 41 kilometar, koliko je duga dionica, nadmorska visina varira od 63 metra do preko 1.100 metara.

Projektovana brzina na prvoj dionici auto-puta je 100 km/h, a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 minuta na svega 25 minuta.

Radovi su zvanično počeli 11. maja 2015. godine i biće završeni do 11. maja 2019.

Izgradnja prve dionice auto-puta koštaće 809,6 miliona eura. Od tog iznosa, 85 odsto, tj. 688,16 miliona eura će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto ili 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore. Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva posto. Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije, pokazala je socio-ekonomska analiza tog projekta.

Send this to a friend