Ekonomija

Pregovori sa A2A produženi do avgusta

Kako je Pobjedi rečeno iz više izvora, obje strane su blizu dogovora. Mogućnost produženja roka za pregovore najavio je početkom juna glavni izvršni direktor A2A Luka Valerio Kamerano.

“Cilj A2A je da sa Vladom Crne Gore potpiše sporazum o upravljanju Elektroprivredom do krajajuna, ali taj rok se može i produžiti, ako bude potrebno više vremena da se napravi kvalitetan dogovor”, izjavio je tada Kamerano i dodao da je dijalog pojačan nakon sastanka na izložbi Ekspo Milano 2015. godine.

A2A, koja posjeduje 41,7 odsto akcija Elektroprivrede, pregovara sa Vladom Crne Gore o novom petogodišnjem sporazumu o menadžmentu u EPCG. Prvi rok za postizanje sporazuma je bio 31. mart, kad je sklopljen novi, privremeni sporazum o menadžmentu, koji važi do 30. juna.

Među zahtjevima italijanske strane su garantovanje tražene stope na povrat uloženog kapitala, autonomija upravljanja i sigurnost u regulatornom okviru, pronalazak trećeg partnera za izgradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima i mogućnost da A2A izađe nakon isteka prve dvije godine.

Vlada Crne Gore insistira da se gradi drugi blok Termoelektrane, jer prvom bloku ističu resursi za šest godina. A2A se privremenim sporazumom, koji je važio do danas, obavezala da neće kočiti aktivnosti vezane za gradnju drugog bloka. Zato je izabrana kao najpovoljnija ponuda kompanije Škoda Praha, koja podrazumijeva gradnju termoelektrane snage 254 megavata za 338,5 miliona i godišnje proizvodnje od 1,6 gigavat-sati električne energije, čime bi Crna Gora postala izvoznik električne energije. Škoda Praha je dužna da investitoru drugog bloka obezbijedi kredit za 85 odsto potrebne investicije.

Ranije je vicepremijer Vujica Lazović kazao da će, ukoliko italijanska strana ne bude raspoložena za gradnju drugog bloka, taj energetski objekat graditi EPCG, koja ima “značajan iznos slobodnih sredstava, te da se, kao profitabilna firma, može kreditno zadužiti“.

On je podsjetio da je A2A zahtijevala da jedan od modela za izgradnju drugog bloka bude uključivanje trećeg partnera u finansijsku konstrukciju.

Zato je planirano da se osnuje SPV firma, (special purpose vehicle), u koju bi u tom slučaju ušli Rudnik uglja i Termoelektrana Pljevlja, a koja bi zatvorila finansijsku konstrukciju za gradnju i drugog bloka.

Vlada trenutno ima 57 odsto akcija u EPCG, a A2A 41,7 procenata. U Rudniku uglja A2A ima 39 odsto vlasništva, Vlada 31, a Aco Đukanović 11 procenata.

Send this to a friend