Ekonomija

Prekid protesta: Radnici Brodogradilišta sjutra ulaze u dokove i radionice

Predsjednik Sindikata Brodogradilišta Mladen Krivokapić rekao je da je to rezultat dogovora sa stečajnim upravnikom Žarkom Ostojićem i bivšim direktorima, Petrom Tušupom i Petrom Zvicerom, oko isplate otpremnina po revidiranom socijalnom program.

“Nećemo pominjati iznose, ali ponuda nam odgovara i pokazaćemo dobru volju. Sjutra nastavljamo remont, a prioritetan je vjerovatno onaj na italijanskom brodu South river. To prepuštamo menadžmentu, odnosno stečajnom upravniku da odluči”, kazao je Krivokapić za Radio Jadran.

U Sindikatu kompanije očekuju da se na narednoj sjednici Vlade u četvrtak raspravljati o njihovom statusu i zahtjevima. Ključni su isplata dvije i po zaostale plate, povezivanje radnog staža za pet godina, isplata otpremnina po revidiranom socijalnom programu, zimnice, kao i sredstava iz stambenog fonda, u koji su radnici uplaćivali po dva odsto od zarada.

“Hoćemo da radimo, ali očekujemo garancije Vlade za naše zahtjeve. U slučaju da ih ne dobijemo, nastavićemo i čak radikalizovati proteste, jer više nema pregovora”, dodao je Krivokapić.

Lokalna Skupština je dva puta zasijedala zbog Brodogradilišta otkako je uveden stečaj i bila jedinstvena u podršci radničkim zahtjevima. 

Zaposlene u Brodogradilištu je podržala i skupštinska Komisija za praćenje postupka privatizacije. Više puta su predstavnici radnika razgovarali i sa resornim ministrima. 

U međuvremenu je riješena isplata otpremnina za 65 radnika, koji su stekli uslov za odlazak u prijevremenu penziju.

Stečaj u Brodogradilištu uveden je 30. juna.

Send this to a friend