Ekonomija

Preko 300 delegata na prvom Kongresu evropskih menadžera u Budvi

U organizaciji su Asocijaciji menadžera Crne Gore podršku dale Evropska konfederacija menadžera, Evropska menadžment asocijacija, Hrvatska udruga menadžera i Srpska asocijacija menadžera.

Kongres se održava 6. i 7. juna pod, kako je saopšteno iz Asocijacije menadžera Crne Gore, pokroviteljstvom crnogorske Vlade.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, na temu “Liderstvo u izazovnim vremenima”, će svoja predavanja održati 20 uglednih praktičara i teoretičara liderstva, iz svih oblasti poslovanja.

Programski direktor, Slobodan Radović, rekao je da se Kongres sastoji iz više događaja, ključni događaj je dvodnevna konferencija, ali će u okviru Kongresa biti održan i Izvršni komitet Evropske konfederacije menadžera, generalna skupština Evropske menadžment asocijacije i skupština Asocijacije menadžera jugoistočne Evrope.

“Do danas je učešće na Kongresu potvrdilo preko 300 delegata i gostiju iz preko 20 država. Među njima se nalaze pripadnici kompanija ali i međunarodnih organizacija, diplomatskog kora, predstavnici Vlade i ministarstava. Ove brojke su premašile i naša očekivanja, pa možemo reći da je predstojeći Kongres u potpunosti uspješan sa aspekta broja delegata, dok će naša organizacija samog događaja samo potvrditi uspjeh“, kazao je Radović.

Kako je rekao, pored više partnerskih organizacija koje učestvuju u organizaciji i osmišljavanju programa, Kongres je podržalo preko 20 sponzora, među kojima se nalaze neke od najznačajnijih kompanija iz regiona ali i svjetski poznati brendovi, što, kako je naveo, govori u prilog činjenici da je privreda prepoznala važnost ovog događaja.

“S obzirom da je riječ o prvom Kongresu evropskih menadžera i da je ta privilegija pripala AMM-u i Crnoj Gori, ovo predstavlja veliku šansu za promociju naše ekonomije na međunarodnom tržištu, što za posljedicu može imati jačanje trgovinske razmjene Crne Gore sa regionom i dalje sa ostalim zemljama“, rekao je potpredsjednik za ekonomiju i finansije, Vinko Nikić.

Kako će skupu prisustvovati predstavnici svih značajnih preduzeća, kao i predstavnici Privredne komore, dodao je on, neće izostati prilika da se evropskim menadžerima prezentuje stanje naše ekonomije, konkurentske prednosti naših preduzeća, kao i kvalitet proizvoda i usluga koji mogu biti predmet međunarodne razmjene.

“Ovim bi mogli povećati devizne prilive i podspješiti domaća preduzeća i domaću ekonomju uopšte, kako bi se kvalitetnije nosila sa globalnom konkurencijom. Skupovi ove vrste su obično i veoma dobra prilika da zemlja domaćin promoviše svoje prednosti potencijalnim strateškim investitorima koji imaju slobodnog kapitala za ulaganje“, rekao je on.

Potpredsjednica za oblast ženskog liderstva, Jelena Pavićević, rekla je da je učestvovanje žena u donošenju odluka postalo jedno od najaktuelnijih pitanja današnjice.

“Zašto? S jedne strane, dešavaju se velike ekonomske krize, ratovi, problemi nezaposlenosti, životnog standarda i održivog razvoja, a statistika pokazuje dominantno učešće muškaraca u donošenju odluka. S druge strane strane, istraživanja pokazuju da su sistemi u kojima su žene značajno zastupljene u donošenju odluka, ekonomski uspješniji i sa više socijalnog blagostanja“, kazala je ona.

Prema riječima Pavićević, jedno od rješenja velikih problema vidi se u većem učešću žena na rukovodećim pozicijama.

“Afirmacija ženskog liderstva je i Evropskoj konfederaciji menadžera takođe jedan od imperativa u razvoju trendova u menadžmentu. Na Prvom Kongresu evropskih menadžera, predavanja će održati i tri žene: Cecilia Akerblom, ekspert za liderstvo u Asocijaciji menadžera Švedske, Ljerka Puljić, potpredsjednica hrvatske Agrokor grupe i jedna od 20 najuticajnijih žena u Evropi u sektoru hrane i maloprodaje, Honor Cooper Kovacs“, rekla je ona.

Predsjednik Budimir Raičković naveo je da je Kongres svojevrstan test za Asocijaciju menadžera, ne samo sa aspekta organizaciono tehničkih mogućnosti, već i sa aspekta podrške koju uživaju, prvenstveno među domaćim menadžerima i privrednicima.

“Odziv i podrška na koju smo naišli nas obavezuje da budemo još snažniji i kvalitetniji glas menadžera i preduzetnika. Takođe, pozitivna reakcija javnosti obavezuje Asocijaciju da i dalje bude proaktivna kada su u pitanju aktivnosti koje će doprinijeti, u okvirima naših mogućnosti i kapaciteta, daljem društveno ekonomskom razvoju Crne Gore“, rekao je on.

Raičković je rekao da je konačna odluka da krenu sa tim projektom na neki način rezultat Podgoričke inicijative s kraja novembra prošle godine, kada su okupili sve menadžerske asocijacije iz regiona.

“Odavde, iz Pogorice, krenula je jedna snažna poruka o potrebi regionalnog povezivanja srodnih organizacija, o potrebi za novim svježim idejama na svim poljima poslovnog i društvenog djelovanja. To je rezultiralo i formiranjem Asocijacije menadzera Jugoistočen Evrope, formiranjem Asocijacije menadžera Makedonije, a taj proces je započet i u BiH“, dodao je on.

Raičković je rekao da je centralna tema Kongresa „Liderstvo u izazovnim vremenima“, a vremena u kojima se nalazimo, dodao je, su nadasve izazovna i turbulentna.

“Da bi donosili kvalitetne odluke, upravljali kompanijama ili bilo kojim sistemom, neophodno je da imamo znanja, vještine i odgovornosti, a Kongres je dobra prilika da se unaprijedimo na tom planu“, poručio je on.

Send this to a friend