Ekonomija

Priprema crnogorskih stručnjaka za primjenu EU direktiva u upravljanju vodama

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav ICPDR u Podgorici je danas počela dvodnevna konferencija “Jačanje kapaciteta za upravljanje vodnim resursima“.

Skup na kome će učestvovati eksperti iz zemalja regiona i EU, koje su članice ICPDR, kao i predstavnici Direktorata za vodoprivredu MPRR, kao i drugih crnogorskih institucija vezanih za oblast voda ima za cilj da prenosom iskustva i znanja ojača kapacitet crnogorskih stručnjaka i institucija u ovom sektoru.

Otvarajući konferenciju, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović ocijenio je da je kvalitet voda u Crnoj Gori dosta dobar, ali da bi takav i ostao potrebna je primjena novih znanja i standarda.

Ministar je podsjetio da je nedavno usvojen novi Zakon o vodama kojim su preuzete Opšta Direktiva EU o vodama, kao i sve pojedinačne koje u ovom momentu postoje, ali da je sada izazov u primjeni.

“Procjena stručnjaka, na bazi iskustva drugih zemalja EU, je da je za potpunu implementaciju glavne direktive Crnoj Gori potrebno pet do šest godina. I to, veoma teškog i kompleksnog rada. Upravo su radionice kakva danas počinje u Podgorici je korak na putu sticanja znanja neophodnih za praktičnu primjenu“, kazao je Ivanović.

On je podsjetio i na važnost Direktive o polavama, s obzirom na sve što se prethodnih godina dešavalo na prostoru regiona, a vezano za ovu elementarnu nepogodu.

“Zato su vrlo važni za nas sistemi praćenja ranog izvještavanja, kreiranje novih indikatora na bazi kojih možemo brže da reagujemo. U tom dijelu važno je i upravljanje podacima, jer . Imali smo nekoliko odvojenih projekata sa raznim međunarodnim instritucijama, ali sada je potrebno raditi na objedinjavanju svih podaka u jednu cjelinu“, rekao je Ivanović, ističući da su u tom dijelu dragocjena iskustva zemalja regiona i zemalja koje su odavno u EU.

Ministar je izrazio i zadovoljstvo što će ta iskustva biti prenijeta na mlade ljude u Crnoj Gori, kojih je sve više u sektoru vodoprivrede i koji se u kontinuitetu obrazuju i usavršavaju.

Sekretar Komisije za zaštitu rijeke Dunav Ivan Zavadski ocijenio je da je u Crnoj Gori postignuto dosta u oblasti upravljanja vodama, ali da postoji potreba prlagođavanja operacija i rada na terenu.

“Postoje propisi, ali se mora dalje razvijati kapacitet za implementaciju važnih direktiva. Kroz rad ICPDR, postoji velika mogućnost da se pomogne  stručnjacima u Crnoj Gori da se uključe u pitanje sliva Dunava. Benefiti po ovaj sliv ne odnose se samo na podunavske zemalje, već imaju uticaja i na bazen Drine i druge. Zato je uzajamna saradnja vrlo značajna“, kazao je Zavadski. 

Članice ICPDR, organizacije koja radi na očuvanju i održivoj upotrebi voda u slivu Dunava, su, osim Crne Gore, Njemačka, Austrija, Republika Češka, Slovačka, Mađarska, zatim Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Rumunija, Bugarska, Moldavija i Ukrajina.  

Send this to a friend