Ekonomija

Privredni forum u Hamburgu: Crna Gora izuzetna destinacija za investiranje

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić boravi u Hamburgu gdje je u okviru Privrednog foruma govorio na temu “Privredna klima i šanse za poslovanje za njemačka preduzeća u Crnoj Gori“. Na Forumu su učestvovali i direktor Privredne komore Hamburga Corinna Nienstedt, državni savjetnik za privredu, saobraćaj i inovacije u Vladi Hamburga Bernd Egert, član predsjedništva Udruženja za Istočnu Evropu Andrea Bilitewski, ambasador Crne Gore u Njemačkoj Vera Joličić-Kuliš, kao i brojni njemački privrednici.

Njemački učesnici pohvalili su uspjehe Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji EU i njenu otvorenost za prihvatanje novih standarda, što je, kako su kazali, dobar preduslov za ulaganje malih i srednjih preduzeća iz regiona Hamburga. Sa Foruma je poručeno i da privrednu saradnju Crne Gore i Njemačke treba ojačati. 

Ministar Kavarić je održao prezentaciju o investicionoj politici i mogućnostima ulaganja koje Crna Gora pruža, sa posebnim fokusom na energetiku i industriju.

“On je predstavnike hamburške privrede upoznao sa najznačajnijim aktuelnim crnogorskim projektima iz oblasti energetike, gdje je, između ostalog, predstavio projekat izgradnje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, projekte izgradnje malih hidroelektrana i vjetroelektrana i II bloka TE Pljevlja“, saopšteno je iz ministarstva ekonomije.

U okviru prezentacije ministar Kavarić je govorio i o sektoru industrije, kao i novom investicionom okviru i investicionom ambijentu na čijem unapređenju Vlada intenzivno radi kroz kreiranje biznis zona i uvođenje podsticaja za ulaganje i zapošljavanje.

Jedna od tema Foruma bio je i turizam, gdje je o turističkim potencijalima Crne Gore govorila Generalni direktor Direktorata za turistički razvoj i standarde u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Olivera Brajović.

Privredni forum u Hamburgu je bio prilika da se razmijene iskustva poslovanja njemačkih firmi u Crnoj Gori. Takođe, Forum predstavlja konkretan korak u pravcu realizacije dogovorenog intenziviranja ekonomske saradnje sa Njemačkom, u ovom slučaju konkretno sa Hamburgom.

Afirmacija investicionih potencijala na Privrednom forumu u Hamburgu posebno je značajna u kontekstu uzvratne posjete privredne delgacije Hamburga Crnoj Gori koja će se realizovati u junu 2015. godine.

Send this to a friend