Ekonomija

Privrednici tražili ponovno uvođenje avio linije do Niša

Na forumu, odražnom danas u Privrednoj komori, saopšteno je da je saradnja Crne Gore i Niškog regiona zajednički interes i razvojna šansa, posebno u oblastima poljoprivrede, metaloprerade, trgovine i turizma.

Iz PKCG je saopšteno da su u radu foruma učestvovali privrednici iz sektora građevine, prehrambene industrije, trgovine, turizma, metalskog sektora, logističkih usluga, kao i predstavnici ministarstava održivog razvoja i turizma i odbrane kao i lokalnih samouprava.

Predsjednik PKCG, Velimir Mijušković, rekao je da je zadovoljan što se susret sa privrednicima Niša organizuje samo nekoliko mjeseci nakon sličnog u tom gradu, kao i da to pokazuje da postoji interesovanje za njihovu međusobnu saradnju.

On je predstavio ekonomske pokazatelje Crne Gore u proteklih deset godina, tokom kojih je ostvaren rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od ukupno 67 odsto, zbog visokog priliva investicija i prihoda u sektoru usluga.

Mijušković je podsjetio da je Srbija najznačajniji trgovinski partner Crne Gore, koji godinama zauzima prvo mjesto u ukupno ostvarenom izvozu i uvozu. U ukupnim robnim tokovima sa inostranstvom, promet sa Srbijom učestvuje oko 20 odsto.

On je ocijenio da realizacija velikih infrastrukturnih projekata koji su u toku, projekata u energetici i turizmu, predstavlja šansu za jačanje i unaprijeđenje ukupne ekonomske saradnje dvije zemlje.

Tokom prošle godine vrijednost ukupne robne razmjene Crne Gore i kompanija Niškog regiona iznosila je oko 15 miliona dolara, što je 8,3 odsto manje u odnosu na godinu ranije. Prometuju se uglavnom duvanski proizvodi, pića, vode, mlijeko.

Prema riječima Mijuškovića, dvije zemlje rade na objedinjavanju turističke ponude i formiranju zajedničkog turističkog proizvoda.

“Veoma je važno za unaprijeđenje ukupne ekonomske saradnje, a naročito u turizmu, i ponovno uvođenje avio linije Podgorica-Niš”, smatra Mijušković.

On je podsjetio da su se crnogorski privrednici tokom posjete Niškom regionu upoznali sa radom Slobodne zone Pirot.

“Velike kompanije iz poslovne zone Pirot možda mogu pronaći partnere u Crnoj Gori sa kojima bi sarađivale u proizvodnji. Naša zemlja je opredijelila određene podsticaje za proizvodni sektor i poslovne zone pa mislim da je Pirot, njegova infrastrukturna opremljenost i brojne povoljnosti koje nudi korisnicima odličan primjer koji treba slijediti i u našoj zemlji”, objasnio je Mijušković.

Predsjednik Regionalne komore Niš, Dragan Kostić saopštio je da je zadovoljan saradnjom sa PKCG, što je osnova iz koje proizilazi razvoj biznis veza. On je,takođe, podržao inicijativu da se obnovi avio linija.

“Veoma smo zadovoljni biznis forumom u Podgorici, na kojem smo razmatrali zaista ključne stvari, razgovarali o poslovnim zonama i potrebama privrednika za privlačenjem direktnih stranih investicija. Mislim da možemo razmjenom iskustava doći do toga da se u Crnoj Gori formira nekoliko izvozno-proizvodnih slobodnih zona”, kazao je Kostić. 

Privrednici su, kako je dodao, iskazali veliku potrebu da se zbog razvoja ekonomija ponovo uspostavi avio linija između Podgorice i Niša.

“Napravićemo inicijativu koja će ići prema vladama dvije države u kojima ćemo tražiti podršku za njeno ponovno otvaranje. Za to već imamo podršku grada Niša i nadamo se da će to biti konkretan rezultat ovog foruma”, poručio je Kostić.

 

 

Send this to a friend