Ekonomija

Probijanje tunela Vjeternik za dvije sedmice

Ministarstvo saobraćaja je prethodne sedmice uputilo zahtjev Ministarstvu turizma i održivog razvoja za dobijanje građevinske dozvole za tunele Moračica i Vjetrenik. Dozvola za izgradnju tunela Vjetrenik izdata je 28. aprila.

Ekipa Pobjede izašla je na teren gdje su se uvjerili da su pripremni radovi za izgradnju tunela već počeli. Primičući se prevoju Vjeternik, primijetili su da je počelo širenje starog puta, na kojem su se vozila teško mimoilazila. Tamo gdje će biti tunel Vjeternik, zatekli su oko pedeset radnika, desetine kamiona i nekoliko bagera koji su krčili sve pred sobom. Radovi su počeli, a mašine tek treba da stignu. Iz kompanije CRBC kazali su Pobjedi da još treba da se pripremi teren za dolazak mašina, ali da se moraju izvršiti i različita ispitivanja, kako bi sve bilo spremno za probijanje, što je, kako kažu, najveći dio posla.

“Ovdje će biti ulaz u tunel, a sa druge strane izlaz. Proces probijanja tunela trebao bi da počne za otpilike dvije sedmice, ali do tada moramo završiti mnogo posla. Moramo završiti sve prustupne puteve, kako bi mašine i mehanizacija mogle da dođu na ovo mjesto”, rekao je Pobjedi jedan od inženjera kojeg smo zatekli na terenu. Osim navedenih radova potrebno je i ispitati zemljište, da bi proces bušenja bio sigurniji.

“Ne želimo da se desi neki nekontrolisani odron, pa radimo na ispitivanju zemljišta. Takođe, pristupni putevi su veliki izazov, jer je put do Vjetrenika veoma uzak, tako da smo počeli sa širenjem kako bi omogućili vozilima lakši prolaz”, kazali su iz CRBC.

Stručni tim kineske kompanije CRBC-a je insistirao da se prvo urade projekti dva najveća i najteža objekta na trasi tunela Vjeternik i mosta Moračica, računajući da njih prvo treba početi graditi, jer će izvođenje radova najduže trajati. Prema projektu, gradiće se dvije cijevi tunela Vjeternik dužine 3039 i 2852 metra, širine 7,7 i visine 4,7 metara. Tunel će graditi kineska kompanija CRBC, podgoričke kompanije Geo maks i Ingenium, te pljevaljska firma Putin. Ukupna dužina trase od Smokovca do Mateševa je 41 kilometar i počinje na nadmorskoj visijni od 63 metra i dostiže 1.100 metara. Na toj će dionici biti izgrađeno 17 km tunela, 3 km mostova, gotovo pola kilometra vijadukata i četiri petlje Projektovana brzina na ovoj dionici auto-puta je 100 kilometara na sat, a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i po na 25 minuta.

 

 

Send this to a friend